EMA odobrila Pfizerovu pilulu protiv covida za visokorizične pacijente

Foto: EPA

REGULATOR Europske unije za lijekove u četvrtak je odobrio Pfizerov lijek protiv virusa covida-19 za liječenje odraslih s rizikom teške bolesti, dok se Europa trudi pojačati arsenal za borbu protiv varijante omikron.

Uvjetno odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), ako ga, kao i obično, slijedi Europska komisija, dopušta državama članicama Europske unije da uvedu lijek nakon što je regulator dao smjernice za njegovu hitnu upotrebu krajem prošle godine.

Italija, Njemačka i Belgija su među nekolicinom zemalja Unije koje su kupile lijek pod nazivom Paxlovid. Sjedinjene Američke Države su u prosincu odobrile Paxlovid i Merckov slični lijek Molnupiravir.

Merckov lijek pod revizijom u EU

Merckov lijek također je pod revizijom u EU, ali je potrebno više vremena da ga se odobri jer je tvrtka svoje podatke o ispitivanju revidirala u studenom rekavši da je lijek znatno manje učinkovit nego što se mislilo.

Ovi oralni lijekovi, osobito Pfizerovi, smatraju se obećavajućim novim mogućnostima liječenja koje se mogu uzimati kod kuće na početku simptoma covida-19 kako bi se spriječile hospitalizacije i smrtni slučajevi.

Paxlovid, antivirusni režim s dva lijeka, bio je gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacija i smrti pacijenata s visokim rizikom od teške bolesti, prema podacima iz kliničkog ispitivanja tvrtke. Nedavni laboratorijski podaci sugeriraju da je lijek zadržao svoju učinkovitost i protiv omikrona. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više