KORONAVIRUS U SVIJETU

EMA procjenjuje oralni lijek za koronu

Ilustracija: EPA

AMERIČKI proizvođač lijekova Merck objavio je da je europska regulatorna agencija EMA započela procjenu eksperimentalnog lijeka te kompanije za koronavirus.

Merckovo istraživanje: Lijek smanjuje hospitalizacije za 50 posto

EMA je započela prvu kontinuiranu evaluaciju podataka o lijeku, što znači da će procijeniti podatke čim postanu dostupni, umjesto čekanja formalne prijave nakon što se prikupe svi podaci. Merckove studije pokazuju da lijek molnupiravir smanjuje za oko 50 posto hospitalizacije i smrtne ishode zbog koronavirusa.

Merck, koji razvija molnupiravir s partnerom Ridgeback Biotherapeuticsom, podnio je 11. listopada američkom regulatoru zahtjev za izvanrednom upotrebom lijeka. Skupina vanjskih savjetnika američkog zdravstvenog regulatora sastat će se krajem studenog kako bi raspravljala o autorizaciji eksperimentalnog antivirusnog lijeka.

Jedan postupak liječenja košta 700 dolara

Molnupiravir bi, ako ga odobre regulatorna tijela, bio prvi lijek protiv korone koji se daje oralno, a također prvi tretman za osobe s blagim simptomima, dok se postojeći lijekovi uglavnom koriste za liječenje kritično bolesnih.

Merck ima ugovor s SAD-om o prodaji lijekova dovoljnih za 1.7 milijuna ljudi, pri čemu jedno liječenje Merckom stoji 700 dolara. Merck je također nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom i drugim zemljama.

Dužnosnik EU rekao je Reutersu ranije ovog mjeseca da Unija također razmatra potpisivanje ugovora s Merckom, ali će to učiniti tek nakon što tvrtka zatraži odobrenje svog lijeka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više