Rusi pritvorili direktora nuklearke Zaporižja: "To ugrožava sigurnost rada nuklearke"

Foto: EPA

GLAVNOG direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhitila je ruska patrola, priopćio je Energoatom, državna tvrtka zadužena za elektranu.

Ihor Murašov priveden je na putu iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar oko 16 sati u petak, rekao je direktor tvrtke Petro Kotin.

"Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru", napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini.

Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih točaka ruske sedmomjesečne invazije na Ukrajinu, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje pogona, riskirajući nuklearnu katastrofu.

"Njegovo hapšenje ugrožava sigurnost rada nuklearke"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na demilitarizaciju područja oko elektrane, u kojoj rade Ukrajinci.

Murašov "snosi glavnu i isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost" elektrane i njegovo pritvaranje "ugrožava sigurnost rada ukrajinske i najveće nuklearne elektrane u Europi", rekao je Kotin.

Pozvao je ruske snage da "odmah prestanu s djelima nuklearnog terorizma prema upravi i osoblju" elektrane i oslobode Murašova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više