Epidemiologinja HZJZ-a: Očekujemo rast još par tjedana, žarišta su među školarcima

Foto: HRT

IZA nas je 600 dana epidemije izazvane koronavirusom.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 1301 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminulo je 19 osoba. U bolnicama se liječe 903 pacijenta, od kojih je na respiratoru 116. U ovom tjednu gotovo je 10 posto novozaraženih više i preminula je 31 osoba više nego prošloga tjedna.

Epidemiolozi spominju vrhunac četvrtog vala. Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel kazala je za Dnevnik HTV-a da rast broja novozaraženih očekuju još možda nekoliko tjedana, do kraja ovog mjeseca.

"Nadamo se da taj rast neće biti prestrm. Što se tiče hospitaliziranih, njihov broj raste sa zadrškom od dva do tri tjedna od porasta broja novozaraženih. Tako da ćemo taj porast vjerojatno imati još neko vrijeme", kazala je.

Dodala je i da je broj preminulih još uvijek vrlo visok. Tzv. žarišta su još uvijek najviše u školskoj dobnoj skupini, od 10 do 19 godina, kazala je.

"Drugi dio osnovnoškolske i srednjoškolka dob su skupina s najviše zaraženih, što je očekivano, s obzirom na to da oni velik broj sati provedu zajedno. Apeliramo na njih i na sve ostale, posebno pripadnike rizičnih skupina, da, ako se slučajno nisu cijepili, da se cijepe", kazala je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više