Epidemiologinja HZJZ-a: Prerano je govoriti o početku novoga vala

Screenshot: HRT

RASTE broj oboljelih od covida u Europi. I u Hrvatskoj se bilježi umjeren porast. Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a, za HRT kaže da je još prerano govoriti o početku novoga vala. 

"Ja bih se usudila reći da je epidemiološka situacija stabilna, iako smo primijetili zadnjih dana, nekoliko tjedana, da imamo porast novozaraženih, novooboljelih osoba, ali još uvijek je rano govoriti o početku novoga vala. Trebamo pratiti situaciju, što radimo svakodnevno, pa ćemo kroz sljedeće dane moći uspoređivati podatke i na osnovu toga procijeniti o čemu se radi", rekla je.

Najavila je i mogućnost ponovnog obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu ako brojke nastave rasti.

"Ako će nam brojke ići prema 1000 ili više novozaraženih, preporuka struke sigurno bi bila da se maske svakako nose u javnom prijevozu. Znači, tramvaji, autobusi, gradski, prigradski, međugradski. Bilo kakva vožnja preko nekoliko minuta u velikoj gužvi, veliko okupljanje u malom prostoru je veliki rizik za zaražavanje i osobito za one rizičnije svakako apeliramo bez obzira na ovaj toplinski val, ako prijevoz ima klima-uređaj, onda se može izdržati pod maskom, onda staviti masku i gdje god će se ići na nekakvo veliko okupljanje, velike gužve gdje se neće moći držati pristojni razmak kao struka savjetujemo, posebno rizičnim osobama, da stave masku, da se zaštite", objasnila je.

Pročitajte više