KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Epidemiologinja: Sumnja se da dvije osobe imaju omikron, nisu bile u Africi

Foto: HRT, Shutterstock

EPIDEMIOLOGINJA Goranka Petrović iz HZJZ-a u razgovoru za podnevni Dnevnik HRT-a rekla je kako su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih, koji su već potvrđeni PCR testom kao pozitivni na covid-19 te je napravljen tzv. screening PCR za omikron varijantu.

"Upravo smo dobili rezultate probirnoga testa te je potvrđena visoka suspektna sumnja na omikron varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti rezultati bi trebali biti gotovi u ponedjeljak", rekla je Petrović.

"Radi se o našim građanima koji su bili na sastanku s osobama iz inozemstva"

"To znači da kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati prije nego što izađu. Osobe u kojih je postavljena sumnja su epidemiološki povezane. Međutim, ne možemo jasno detektirati izvor zaražavanja kako bismo mogli potvrditi odakle je omikron došao", dodala je.

Otkrila je da se radi o našim građanima koji su bili na sastanku s kolegama iz inozemstva. "Nisu boravili u Južnoj Africi", dodala je Petrović.

"To se očekivalo. Nema mjesta za paniku i brigu, ali za oprez da", zaključila je.

IRB: Dosadašnja analiza uzorka pokazuje da je omikron u Hrvatskoj

Iz Instituta Ruđer Bošković ranije su priopćili kako je dosadašnja analiza uzorka uzetog u Zagrebu utvrdila prisutnost mutacija karakterističnih za omikron, no upozoravaju kako se konačni rezultat još uvijek čeka te da će o istome izvijestiti HZJZ.

"Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu virusa SARS-CoV-2.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda.

Također, napominjemo da su potrebna 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Za sve dodatne informacije i izjave naši će znanstvenici biti na raspolaganju nakon objave konačnih rezultata od strane HZJZ-a", priopćili su.

Moguće je da će biti više kontakata?

S obzirom na to da se radilo o sastanku kojemu je prisustvovalo više ljudi, moguće je da bude još kontakata koji će se morati testirati i ići u karantenu.

Uskoro opširnije

Pročitajte više