Erdogan blokira ulazak Švedske i Finske u NATO, postavio tri uvjeta

Foto: Profimedia

ŠVEDSKA i Finska tek trebaju poduzeti "konkretne i iskrene" korake da se ublaži zabrinutost Turske prije njihovog predloženog ulaska u NATO, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru. 

Erdoganove izjave uslijedile su manje od tjedan dana do summita lidera NATO-a u Madridu. 

Turska je trenutačno jedina članica NATO-a koja je javno blokirala početak procesa primanja Švedske i Finske u zapadni obrambeni savez, navodeći kao razlog navodnu potporu tih zemalja zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK). Dvije nordijske zemlje odbacuju te optužbe. 

Tri uvjeta Erdogana

Turska još uvijek očekuje da će Švedska i Finska "promijeniti svoj stav" u vezi s PKK-om, rekao je Erdogan, priopćio je njegov ured. 

Stockholm i Helsinki također bi trebali "zajamčiti" da će ukinuti embargo na oružje i obećati da neće pribjegavati sličnim taktikama u budućnosti, dodao je čelnik Turske. 

U odvojenom telefonskom razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u subotu Erdogan je ponovio svoj zahtjev za izručenje ili deportaciju određenih osoba, naveo je ured predsjednika. Nije poznato o kojim se osobama radi. 

Pročitajte više