Erdogan o reakciji vlasti na potres: Da, nije sve bilo savršeno. Pogledajte uvjete

Foto: EPA

TURSKI predsjednik odgovorio je na sve žešće kritike reakcije vlasti na razoran potres koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju, a u kojem je do sada život izgubilo više od 15.000 ljudi. Recep Tayyip Erdogan je priznao kako je bilo nekih problema pri prvom odgovoru na potres, ali dodao kako sada sve dobro funkcionira.

Mnogi stanovnici Turske žalili su se na nedostatak opreme, strojeva i spasilačkih timova dok su bespomoćno čekali pokraj ruševina svojih stambenih blokova, ne mogavši spasiti zatrpane članove obitelji i susjede unatoč tome što su ponekad čuli povike za pomoć.

"Nije moguće biti spreman za ovakvu katastrofu"

"Naravno, nije sve bilo savršeno. Pogledajte uvjete spašavanja. Nije moguće biti spreman za ovakvu katastrofu. Ovo je vrijeme za zajedništvo, solidarnost. Ne podnosim one koji vode negativne kampanje zbog političkih interesa ", rekao je Erdogan tijekom posjeta Hatayu, južnoj pokrajini koja ima najveći broj smrtnih slučajeva u zemlji.

Dužnosnici su potvrdili da je u nizu nedavnih potresa u Turskoj poginula 12.391 osoba. Sirijske vlasti navode da je broj mrtvih u zemlji dosegao 2992, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 15.383, piše The Guardian.

Stručnjaci smatraju da će broj žrtava u obje zemlje i dalje rasti te da bi se mogao udvostručiti. Erdogan je proglasio izvanredno stanje u pogođenim područjima te poslao u pomoć vojsku. Također je obećao novi smještaj u roku od godinu dana za one koji su ostali bez domova u 10 pogođenih provincija, gdje je, prema procjenama, uništeno oko 64.000 objekata.

"Ako je itko odgovoran za ovu situaciju, onda je to Erdogan"

Kemal Kılıcdaroglu, čelnik glavne oporbene stranke u Turskoj, optužio je jučer vladu da ne surađuje s lokalnim vlastima i da otežava rad nevladinim organizacije koje su spremne pružiti pomoć.

"Odbijam se svrstati uz vladajuću stranku. Ovaj kolaps je upravo rezultat sustavne profiterske politike. Ako je itko odgovoran za ovu situaciju, onda je to Erdogan. Vladajuća stranka nije pripremila zemlju za potres", rekao je Kılıcdaroğlu.

Preživjeli u južnoj Turskoj i sjeverozapadnoj Siriji proveli su drugu noć na hladnoći, a mnogi su se sklonili u svoje automobile ili ostali na ulicama zamotani u deke, previše se bojeći sklanjanja u neki objekt zbog straha od mogućeg urušavanja.

Pročitajte više