Erdogan: Zapadne misije će platiti za zatvaranje konzulata u Turskoj

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će zapadne misije platiti za izdavanje sigurnosnih upozorenja i privremeno zatvaranje konzulata u Turskoj prošlog tjedna, dok je policija nakon uhićenja 15 osumnjičenih koji su povezani s IS-om priopćila da nije bilo ozbiljne prijetnje strancima.

Ankara je u četvrtak pozvala veleposlanike devet zemalja kako bi kritizirala njihove odluke o privremenom zatvaranju diplomatskih misija i izdavanju sigurnosnih upozorenja. Turski dužnosnici rekli su u petak da zapadne države, uključujući SAD i Njemačku, nisu podijelile informacije koje bi poduprle njihove tvrdnje o sigurnosnoj prijetnji.

"Neki dan ih je naše ministarstvo vanjskih poslova pozvalo sve i dalo im potreban ultimatum rekavši im: 'Vi ćete za ovo debelo platiti ako ovako nastavite'", rekao je Erdogan tijekom sastanka s mladima koji je bio unaprijed snimljen i jučer emitiran.

"Zapadne države igraju za više vremena"

Uz zatvaranje konzulata, nekoliko je zapadnih država upozorilo građane na povećani rizik od napada na diplomatske misije i nemuslimanske bogomolje u Turskoj nakon niza prosvjeda krajnje desnice u Europi posljednjih tjedana, koji su uključivali nekoliko incidenata s paljenjem Kurana.

Turska je prošlog mjeseca suspendirala pregovore o pristupanju Švedske i Finske NATO-u nakon prosvjeda u Stockholmu tijekom kojeg je spaljen primjerak Kurana.

Erdogan je rekao da zapadne države "igraju za više vremena" i da će "potrebne odluke" biti donesene danas tijekom sastanka vlade, ne navodeći pojedinosti.

Policija: Nema konkretnih prijetnji

Ranije u nedjelju policija je rekla da nije pronašla dokaze o bilo kakvoj konkretnoj prijetnji strancima nakon pritvaranja 15 osumnjičenika povezanih s Islamskom državom koji su optuženi da su ciljali konzulate i nemuslimanske bogomolje, izvijestili su državni mediji.

Agencija Anadolija prenijela je priopćenje istanbulske policije u kojem se navodi da su osumnjičenici "dobili upute za akcije usmjerene protiv konzulata Švedske i Nizozemske, kao i kršćanskih i židovskih bogomolja".

Veze osumnjičenika s džihadističkom skupinom su potvrđene, ali nisu pronađene konkretne prijetnje strancima, stoji u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ponovio je u subotu frustraciju Turske zbog, kako je rekao, nedjelovanja Švedske prema entitetima koje Ankara optužuje za terorističke aktivnosti. Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati nove zemlje članice.

Turska, Švedska i Finska potpisale su sporazum u lipnju u svrhu prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo pridruživanje NATO-u, pri čemu su se nordijske države obvezale zauzeti oštriji stav prvenstveno prema lokalnim članovima zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Pročitajte više