Ericsson blago povećao dobit nakon gubitka udjela u Kini

Ilustracija: EPA

ŠVEDSKI proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je o blagom rastu dobiti u trećem tromjesečju, budući da je izgubljeni tržišni udio u Kini uspio nadoknaditi na drugim tržištima.

Ericssonova je neto dobit od srpnja do rujna porasla četiri posto, na 5.8 milijardi švedskih kruna (578.5 milijuna eura).

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) uvećana je dva posto, na 8.8 milijardi kruna.

Neto prihod bilježio je, pak, isti postotni pad, kliznuvši na 56.3 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i izmjene u strukturi grupe, pala je jedan posto.  

U ključnom odjelu opreme za mobilne mreže bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, zahvaljujući povećanju udjela na pojedinim tržištima, koje je nadoknadilo pad u Kini.

Udio prihoda koje Ericsson ostvaruje u Kini pao je s 10 do 11 na oko tri posto, rekao je u intervjuu financijski direktor Ericssona Carl Mellander, i time je izbrisana korist od popunjavanja praznina nastalih povlačenjem kineskog Huaweija s pojedinih tržišta pod pritiskom američke vlade.

Slabiji rezultati u Kini

Švedska je Huaweiju prije godinu dana zabranila prodaju 5G opreme, a Ericsson je otada izgubio većinu udjela u kineskom tržištu neuspješnim natjecanjem za opremanje mobilne mreže kineskih telekomunikacijskih tvrtki.

Prihod u Kini pao je u trećem tromjesečju za 3.6 milijardi kruna i Ericsson planira promijeniti organizaciju prodaje i isporuke.

Prodaja je počela padati u drugom tromjesečju, a do istog razdoblja iduće godine bit će pretočena u gubitak na godišnjoj razini, istaknuo je financijski direktor švedske tvrtke.

Slabiji rezultat u Kini nadoknadili su ugovori s američkim telekomunikacijskim divovima Verizonom, AT&T-om i T-Mobileom.

Ericssonovo poslovanje pritisnuli su i problemi u globalnim lancima opskrbe.

"Krajem trećeg tromjesečja na našu su prodaju u određenoj mjeri utjecali i poremećaji u opskrbnom lancu, a takvi će problemi predstavljati rizik i u razdoblju koje je pred nama", rekao je izvršni direktor Ericssona Börje Ekholm.

Tvrtka zbog nestašice čipova nije kupcima isporučila određeni hardver, što je, uz logističke probleme, dovelo do pada prihoda, rekao je Mellander.

Pročitajte više