Erupcija na Tongi: Značajna šteta u glavnom gradu, opasnost od tsunamija prošla

Foto: EPA

TSUNAMI izazvan erupcijom vulkana na otočju Tonga prouzročio je "značajnu" štetu u Nuku'alofi, glavnom gradu arhipelaga, izjavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je proglašena prijetnja sada prošla.

 

Pacifički centar za upozorenje na tsunami (PTWC) priopćio je u 04:00 po srednjoeuropskom vremenu da je prijetnja od tsunamija "uglavnom prošla" za zemlje na oceanu, iako su male promjene u razini mora moguće još nekoliko sati.

Nema žrtava

"Tsunami je imao značajan utjecaj na sjevernu obalu Nuku'alofe, gdje su na obalu izbačeni čamci i veliko kamenje, ali nema prijavljenih žrtava", rekla je Ardern, ne navodeći jesu li štetu pretrpjeli i drugi otoci u arhipelagu.

Novi Zeland će u ponedjeljak poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio.

Komunikacija s Tongom prekinuta je otkako je subotnja erupcija oštetila podmorski kabel, ali Ardern je rekla da je njezina vlada kontaktirala Visoko povjerenstvo Novog Zelanda u glavnom gradu.

Novozelandska premijerka je dodala da "trenutačno nema značajnije erupcije" i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.

U međuvremenu je SAD objavio "da je spreman poslati pomoć svojim pacifičkim susjedima".

Snimke iz svemira pokazale su vrijeme erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u petak na jednom od nenaseljenih otoka u otočju Tonge. To je izazvalo tsunami koji je preplavio obale Pacifika od Japana do Sjedinjenih Država do Perua.

Pročitajte više

 

Pročitajte više