Erupcija vulkana na Islandu traje šest mjeseci, najviše u zadnjih 50 godina

Screenshot: YouTube

DANAS je šest mjeseci otkako je blizu islandskog glavnog grada Reykjavika počela erupcija vulkana koja opčinjava promatrače, najdulja u toj zemlji u više od pola stoljeća. Prva lava počela je izlaziti iz kratera vulkana Fagradalsfjall navečer 19. ožujka. 

Višemjesečni spektakl, koji varira od sporog istjecanja lave do dramatičnijeg izbacivanja raznog grumenja uvis, velika je turistička atrakcija koja je dosad privukla više od 300 tisuća posjetitelja, po islandskoj turističkoj zajednici. 

Vulkan se nalazi na poluotoku Reykjanesu, jugozapadno od Reykjavika. Šesta je to vulkanska erupcija na Islandu u posljednjih 20 godina, ali najduža u pola stoljeća.

Lava istječe sporo

"Šest mjeseci je prilično duga erupcija", kaže vulkanolog Thorvaldur Thordarson. Ali količina dosad izbačene lave, 143 milijuna kubnih metara, nije ni blizu rekordne. 

"Erupcija je posebna u smislu relativno spornog i stabilnog istjecanja lave. Erupcije Islandskih vulkana obično krenu vrlo aktivno, ali brzo i uspore i stanu" dodaje geofizičar Halldor Geirsson. 

Najdulja islandska erupcija u povijesti zbila se na otoku Surtseyju i trajala je gotovo četiri godine, od studenoga 1963. do 1967. Broj posjetitelja Fagradalsfjalla vjerojatno je i veći od 300.000 jer je brojač na stazi prema vrhu postavljen tek peti dan od početka erupcije.

U prvom mjesecu otvorilo se deset pukotina i formiralo sedam malih kratera od kojih su dva još vidljiva i ne pokazuju znake posustajanja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više