Eskadrila vojnih aviona leti iznad šest županija, moguće probijanje zvučnog zida

Ilustracija: Marko Lukunić/PIXSELL

OD 14 do 16 sati eskadrila lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva će letjeti iznad šest županija, a tijekom tih redovitih letačkih aktivnosti može se očekivati probijanje zvučnog zida, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U MORH-u navode da je planiran probni let na podzvučnim brzinama u privremenoj zoni probnih letova Čazma, koja je geografski izmaknuta sjeveroistočno, u rasponu od 600 do 1000 metara iznad tla.

Očekuje se probijanje zvučnog zida

Nakon probnog leta provodit će se zadnja faza ispitivanja aviona, tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida. To se odnosi na područje Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka, pa iz MORH-a mole građane za strpljenje i razumijevanje. Ističu da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova, sukladno pravilima koja reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više

 

Pročitajte više