EU danas odlučuje o ulasku Hrvatske u Schengen

Ilustracija: EPA

MINISTRI unutarnjih poslova država članica EU i šengenskog prostora odlučuju o proširenju tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola na tri zemlje - Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Na stolu su prijedlozi dviju odluka, jedne o ulasku Hrvatske, a druge o ulasku Bugarske i Rumunjske.

Za odluku je potrebna suglasnost svih zemalja EU koje su članice Schengena, dok četiri vanjske članice koje su izvan EU o tome ne odlučuju. Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. prosinca i drugom jučer, nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

"Hrvatska je sigurna"

Vlade članica koje za svoja stajališta trebaju dobiti odobrenje svojih parlamenata dobile su zeleno svjetlo za Hrvatsku. I po više diplomatskih izvora Hrvatska je "sigurna", ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa.

Za Bugarsku i Rumunjsku, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija, koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti. Nizozemska pak podržava ulazak Rumunjske, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU predložilo je u utorak navečer da se Rumunjsku primi u šengenski prostor od 29. listopada sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. srpnja 2023. odluči o tome ispunjava li šengensku pravnu stečevinu.

Pitanje Bugarske i Rumunjske

Ako bi Vijeće to potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunjskom, a ako ne, onda na neki kasniji datum. U tom bi slučaju Rumunjska morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska šengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvotni prijedlog da se Bugarsku i Rumunjsku primi istodobno.

Jučer su u zajedničkom pismu Vijeću EU, ministrima unutarnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu - pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih - pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u Schengen za sve tri zemlje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više