EU osudila napad na kosovsku policiju: "To je gnjusni i kukavički terorizam"

Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je danas “gnjusni i kukavički" teroristički napad na pripadnike kosovske policije i pozvao na ponovnu uspostavu mira i stabilnosti.

Borrell je danas telefonski razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nakon što su zasad nepoznati napadači upali u selo s većinski srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru. 

Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska. Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru tijekom višesatne opsade. 

Pozvao je na ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti

“Nakon današnjeg gnusnog i kukavičkog terorističkog napada na pripadnike kosovske policije, visoki predstavnik Josep Borrell razgovarao je s premijerom Albinom Kurtijem i najoštrije osudio današnju agresiju”, kaže se u priopćenju iz Borrellova ureda. 

Visoki predstavnik Borrell izrazio je sućut obitelji, kolegama i najbližima policijskog službenika koji je izgubio život obavljajući dužnost, a ozlijeđenim policajcima zaželio brz oporavak, dodaje se. Borrell je također razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kaže se u priopćenju. 

Borrell je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i dopuste da hodočasnici sigurno napuste manastir Banjska. Pozvao je na ponovno uspostavljanje "mira i stabilnosti”, dodaje se u priopćenju europske službe za vanjske poslove.

Pročitajte više

 

Pročitajte više