EU predlaže novi porez na cigarete, u Hrvatskoj bi mogle jako poskupjeti

Foto: Borna Filic/PIXSELL

EUROPSKA UNIJA će predložiti novi porez na cigarete koji bi vrijedio na cijelom teritoriju, čime bi se udvostručile trošarine u državama članicama s niskim porezima na cigarete, proizlazi iz nacrta dokumenta Europske komisije, piše Financial Times.

Promjene zakona dio su nastojanja Bruxellesa da smanji postotak pušača, a povećat će minimalnu trošarinu u EU na cigarete s 1.80 eura na 3.60 eura (27.18 kuna) po kutiji od 20 cigareta, što bi podiglo cijene u istočnoeuropskim zemljama gdje se kutije mogu prodavati po cijeni ispod 3 eura.

Trošarine na kutiju cigareta kod većine brendova u Hrvatskoj se, prema podacima Carinske uprave, kreću između 8 i 12 kuna, što bi moglo dovesti do poskupljenja od najmanje 10 kuna po kutiji cigareta.

Nove trošarine i za nove duhanske proizvode

Ažuriranje EU direktive o oporezivanju duhana iz 2011. također će uskladiti oporezivanje novih proizvoda za pušenje, poput grijanog duhana, s cigaretama. 

Jači "vape" proizvodi imali bi trošarinu od najmanje 40 posto, dok će se za "vape" manje snage plaćati trošarina od 20 posto. Na grijane duhanske proizvode uvela bi se carina od 55 posto ili porezna stopa od 91 eura za 1000 prodanih artikala.

Alberto Alemanno, profesor EU prava na poslovnoj školi HEC Paris, kaže da nepostojanje trošarinskog okvira za cigarete i grijani duhan na razini EU "slabi napore za kontrolu duhana" u cijeloj Uniji.

Trošarine na cigarete također bi se znatno povećale u zemljama kao što su Austrija i Luksemburg, gdje su cijene niske u odnosu na dohodak.

EU želi smanjiti postotak pušača

Očekuje se da će povećanje poreza na cigarete stvoriti dodatne 9.3 milijarde eura za zemlje članice EU. Promjene imaju za cilj ubrzati nastojanja Unije da do 2040. godine dođe do "generacije bez duhana". Također, EU želi smanjiti upotrebu duhana među građanima sa sadašnje razine od oko 25 posto na 20 posto 2025., a ispod 5 posto 2040. godine.

Peter van der Mark, glavni tajnik Europske udruge duhana za pušenje, upozorio je da "ako imate iznenadni, vrlo strm porast, možete stvoriti tržište za nedopuštenu trgovinu".

U procjeni učinka koja je procurila navodi se da bi povećanje minimalne trošarine imalo "snažan utjecaj na potrošače i gospodarske subjekte" u državama EU gdje su cijene cigareta niske, poput Bugarske, Slovačke, Poljske i Mađarske.

S prijedlogom će se morati složiti sve zemlje članice EU prije nego što bude uvršten u zakon. British American Tobacco, jedan od najvećih svjetskih proizvođača cigareta, istaknuo je da je ovo "početak dugog zakonodavnog procesa". Komisija se još uvjek nije oglasila.

Pročitajte više

 

Pročitajte više