EU pripremila nacrt, očekuje da se Kosovo i Srbija dogovore za manje od godinu dana

Foto: EPA

VISOKI europski diplomat je, govoreći na marginama summita u Tirani, potvrdio da je Europska unija izradila novi prijedlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Diplomat, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je nacrt prijedloga jučer poslan i kosovskim i srpskim dužnosnicima.  

Europska unija očekuju da će dvije strane postići konačni dogovor za manje od godinu dana, a u nacrtu su jasno navedeni planirani vremenski rokovi. "Ovo je veliki korak naprijed u odnosu na sadašnju situaciju zbog puno stvari... To nije potpuno priznanje ... ali to je puna normalizacija odnosa", rekao je diplomat, prenosi Reuters.

Beograd i Priština su se još 2013. obvezali na dijalog pod pokroviteljstvom EU kako bi riješili otvorena pitanja, ali je postignut mali napredak. Sporazum s Kosovom je jedan od glavnih preduvjeta za ulazak Srbije u EU. "Nakon što smo saslušali obje strane, ponovno smo izradili prijedlog", dodao je diplomat. 

Kosovo će podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja godine

Diplomat je pozvao Prištinu i Beograd "na nastavak konstruktivnog angažmana i usredotočenost na postizanje nepovratnog napretka u normalizaciji". Danas su kosovska predsjednica Vjosa Osmani i srpski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdili da ostaju predani dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

"Vjerujemo da je dijalog koji vodi Europska unija i koji u potpunosti podržavaju Sjedinjene Američke Države jedini put prema postizanju konačnog sporazuma, koji bi počivao na uzajamnom priznavanju", kazala je Osmani. Također je najavila da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja godine.

"Uvijek smo poticali dijalog Beograda i Prištine, koji se mora odvijati u dobroj vjeri za obje strane. Ako se ovo pitanje ne riješi - a da bi se ono riješilo, obje strane moraju napraviti korak unatrag - bit će teško postići potreban napredak u pogledu dovršetka integracije Zapadnog Balkana u europsku obitelj", rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis

Nedavno je došlo do nove eskalacije napetosti između Srbije i Kosova kada su vlasti na Kosovu pokrenule provedbu odluke o zamjeni srpskih registarskih tablica u regijama gdje etnički Srbi čine većinu. Prema odluci, srpske registarske tablice su zamijenjene onima koje su izdale kosovske vlasti.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više