EU se zbog Poljske nije uspjela dogovoriti o ograničenju cijena ruske nafte

Foto: EPA

ZEMLJE članice Europske unije nisu se danas uspjele dogovoriti o ograničenju cijene ruske sirove nafte iz mora, budući da je Poljska inzistirala da gornja granica mora biti niža od one koju je predložio G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da financira invaziju na Ukrajinu, rekli su diplomati.

"Nema dogovora. Pravni tekstovi su sada dogovoreni, ali Poljska još uvijek ne može pristati na cijenu", rekao je jedan diplomat.

Još nije određen novi datum pregovora, dodao je, iako bi mehanizam ograničenja cijena trebao stupiti na snagu 5. prosinca.

Ako do sljedećeg ponedjeljka ne bude dogovora o ograničenju cijena koje je predložio G7, EU će primijeniti strože mjere dogovorene krajem svibnja - zabranu uvoza cjelokupne ruske sirove nafte od 5. prosinca i zabranu uvoza naftnih derivata od 5. veljače, kazali su poljski diplomati.

Što je predložio G7?

Mađarska i druge dvije srednjoeuropske države bez izlaza na more osigurale su izuzeće od te zabrane, podsjeća Reuters.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) predložila je blažu verziju zabrane kako bi opskrba globalnog gospodarstva naftom ostala stabilna jer Rusija isporučuje 10 posto svjetske nafte.

Skupina je predložila da EU i drugi globalni kupci nastave kupovati rusku sirovu naftu, ali samo ako je njezina cijena na dogovorenoj razini G7 ili ispod nje. To bi smanjilo prihode Kremlja. G7 je predložio gornju granicu od 65-70 dolara po barelu, ali Poljska i neki drugi tvrde da to neće naškoditi Moskvi.

Poljska, Litva i Estonija zagovaraju ograničenje cijene od 30 dolara po barelu. "Poljaci su potpuno beskompromisni po pitanju cijene, ne predlažući prihvatljivu alternativu", naglasio je diplomat Unije. "Jasno je da postoji sve veća ljutnja zbog poljskog stajališta."

Pročitajte više

 

Pročitajte više