EU: Žalimo zbog odluke ruskih vlasti

Foto: EPA

EUROPSKA UNIJA je u petak izrazila žaljenje zbog odluke Rusije da zabrani europskim čelnicima ulazak na svoj teritorij, što je nova epizoda u ozbiljnoj diplomatskoj krizi zbog Ukrajine.

Ruska diplomacija je u petak predvečer priopćila da je zabranila ulazak u Rusiju predstavnicima sigurnosnih snaga, zakonodavnih tijela i izvršne vlasti nekih zemalja EU, osobama koje su, kako kaže, "osobno odgovorne za promicanje proturuske politike".

"EU žali zbog odluke ruskih vlasti", reagirao je glasnogovornik EU u priopćenju.

"Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća" i na nju ćemo primjereno odgovoriti, dodao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da se njegova mjera odnosi i na "privatne europske vojne tvrtke koje djeluju diljem svijeta", dajući do znanja da je ona odgovor na europske sankcije uvedene u prosincu protiv ruske paravojne skupine Wagner.

Zapadne zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije optužuju tu skupinu da provodi tajne operacije destabilizacije na račun Moskve u zemljama u sukobu kao što su Ukrajina i neke afričke zemlje.

Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji "sveobuhvatnim" i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

Pročitajte više