EU zaprijetila Musku: Poštuj pravila ili ćemo zabraniti Twitter

Foto: EPA

EUROPSKA unija zaprijetila je da bi mogla zabraniti Twitter ako se Elon Musk ne bude pridržavao strogih pravila o moderiranju sadržaja. Povjerenik EU za industriju Thierry Breton izrekao je tu prijetnju tijekom jučerašnjeg videosastanka s novim vlasnikom Twittera, piše Sky News.  

Breton je multimilijarderu poručio da se mora pridržavati pravila navedenih u novom Zakonu o digitalnim uslugama EU. Cilj Zakona je postaviti globalni standard za to kako tehnološki divovi moraju kontrolirati sadržaj na internetu. Ovo upozorenje bi moglo označiti početak regulatorne bitke oko budućnosti društvene mreže diljem Europe.

Najavili "stres-test"

"Twitter će morati implementirati transparentne korisničke politike, značajno pojačati moderiranje sadržaja i zaštititi slobodu govora te se odlučno uhvatiti u koštac s dezinformacijama i ograničiti ciljano oglašavanje", rekao je Breton. Dvojac se stoga složio da će EU provesti "stres-test" u Twitterovom sjedištu početkom sljedeće godine kako bi se procijenila usklađenost tvrtke s pravilima.

Musk još uvijek nije komentirao zaključke s jučerašnjeg sastanka, ali je ranije izjavljivao da će se Twitter pridržavati svih relevantnih zakona. Podsjetimo, 51-godišnji multimilijarder je dovršio svoje preuzimanje Twittera vrijedno 44 milijarde dolara u listopadu te je od tada počeo provoditi radikalne promjene u upravljanju društvenom mrežom.

Otpustio je otprilike polovicu od 8 tisuća zaposlenika tvrtke. Također, vratio je korisničke račune koji su prethodno bili zabranjeni, uključujući i račune bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i repera Kanyea Westa. Stručnjaci su zbog najavljene "amnestije" suspendiranih računa predvidjeli porast uznemiravanja, govora mržnje i dezinformacija.

Pročitajte više