Von der Leyen: Rusi moraju platiti, planiramo specijalni sud

Foto: EPA

EUROPSKA unija pokušat će uz podršku UN-a osnovati sud posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu u Ukrajini, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

 

"Ruska invazija na Ukrajinu donijela je smrt, razaranje i nezamislivu patnju. Svi se sjećamo užasa u Buči. Procjenjuje se da je u ratu dosad ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 pripadnika ukrajinske vojske", rekla je Von der Leyen.

"Rusija mora platiti za svoje stravične zločine, uključujući zločin agresije na suverenu državu. Iz tog razloga, iako i dalje podržavamo osnivanje međunarodnog suda, predlažemo osnivanje specijalnog suda koji bi podržao UN i koji bi istražio i kaznio ruske zločine agresije", dodala je.

"Ruski zločini ne smiju proći nekažnjeno"

"Spremni smo raditi s međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za osnivanje tog specijalnog suda. Rusija mora platiti i financijski za uništenje koje je uzrokovala. Procjenjuje se da je Ukrajina pretrpjela štete od oko 600 milijardi eura. Rusija i njezini oligarsi moraju kompenzirati Ukrajini štetu i troškove obnove zemlje", rekla je šefica EK u videoobraćanju.

"Ruski stravični zločini ne smiju proći nekažnjeno", rekla je Von der Leyen. Rusija, podsjetimo, niječe ubojstva civila i počinjenje ratnih zločina usprkos uvjerljivim dokazima za masakr u Buči. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je samo tijekom okupacije Hersona počinjeno više od 400 ratnih zločina.

Pročitajte više