Ovo su tri Hrvata na listi najtraženijih bjegunaca u EU, Europol objavio detalje

Foto: EUROPOL

EUROPOL i ENFAST danas su pokrenuli kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji - "EU Most Wanted campaign 2021".

"Neki od najtraženijih europskih kriminalaca već godinama izbjegavaju uhićenje. Neki od njih danas možda žive sasvim obične živote, ali imaju mračnu kriminalnu prošlost koju očajnički pokušavaju sakriti. Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz aktivnu podršku EUROPOL-a pokrenula je kampanju EU Most Wanted 2021 usmjerenu na pronalaženje europskih bjegunaca koji se skrivaju pred očima javnosti", piše MUP koji prenosi kampanju Europola.

Cilj kampanje Europola je da dobiju pomoć građana.

"Svi bjegunci u ovoj kampanji traženi su radi počinjenja teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovine drogom i trgovanja ljudima. Molimo Vas da posjetite web stranicu EU Most Wanted gdje možete pronaći fotografije ovih bjegunaca i provjeriti prepoznajete li nekoga od njih. Ako Vam je netko od njih poznat, o tome nas možete anonimno obavijestiti putem web stranice. Pomoć koju pružite mogla bi biti ključna za uhićenje dugogodišnjih bjegunaca", piše Europol.

Ove godine gotovo sve države članice sudjeluju u kampanji EU Most Wanted, a na stranici su trenutno objavljene fotografije 62 bjegunca.

Tri osobe iz Hrvatske

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i trojica iz Republike Hrvatske:

Nikolić Marko, 58-godišnji hrvatski državljanin osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja u teškom ubojstvu 2001.

Nikolić Milan, 45-godišnji hrvatski državljanin osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva 2005.

Mihajlović Josip, 25-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga zbog pokušaja ubojstva 2019.

Do sad uhićeno 110 bjegunaca

Od pokretanja web stranice 2016. godine, godišnje kampanje EU Most Wanted doživjele su kontinuirani uspjeh, piše MUP.

2020. godine uhićeno je ukupno 16 bjegunaca, a pet od tih uhićenja dogodilo se zahvaljujući kampanji.

"Uz dojave građana, kriminalci se i sami predaju zbog jačanja svijesti javnosti koja je rezultat kampanje. Od 2016. godine uhićeno je ukupno 110 bjegunaca, a 41 od tih uhićenja izravno je povezano s dojavama zaprimljenim putem web stanice EU Most Wanted", navodi se u priopćenju.

Zamjenik izvršnog direktora Europola Jean-Philippe Lecouffe rekao je:

"U srcu ove kampanje je pravda za žrtve. Posjećivanjem web stranice EU Most Wanted i pregledavanjem bjegunaca mogli biste pomoći uhvatiti dugogodišnje kriminalce i privesti ih pravdi. Do sada je uhićeno 110 bjegunaca - Europolovi i nacionalni policijski službenici trebaju Vašu pomoć u zaštiti europskih građana."

Kampanju Europe's Most Wanted pokrenula je mreža stručnjaka ENFAST u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola. Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za pronalaženje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te je za njima raspisan europski uhidbeni nalog. Suradnja među državama članicama ključna je u rješavanju ove vrste prekograničnog kriminala jer neki bjegunci bježe iz zemlje u zemlju i na taj način izbjegavaju tijela za provedbu zakona, piše MUP.

Pročitajte više

 

Pročitajte više