Le Pen: Čestitke Italiji što se oduprla prijetnjama antidemokratske i arogantne EU

Foto: EPA

POLITIČARI s desnice, uključujući čelnike njemačkog AfD-a, francuskog Nacionalnog okupljanja i poljskog PiS-a, čestitali su Giorgiji Meloni, čelnici Braće Italije, na pobjedi na talijanskim izborima.

Meloni i Braća Italije su jasni pobjednici nedjeljnih izbora, a privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija.

Le Pen: Čestitke Italiji što se oduprla prijetnjama antidemokratske i arogantne EU

"Slavimo s Italijom", napisala je na Twitteru zastupnica AfD-a u parlamentu Beatrix von Storch. "Švedska na sjeveru, Italija na jugu. Lijeve vlade su stara vijest", dodala je. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je također čestitao Meloni jednostavnim tvitom "Congratulations @Giorgia Meloni".

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje, na Twitteru je napisala: "Talijanski narod je odlučio uzeti svoju sudbinu u svoje ruke birajući domoljubnu i suverenističku vladu. Čestitke Giorgiji Meloni i Matteu Salviniju što su se oduprli prijetnjama antidemokratske i arogantne Europske unije izvojevavši ovu veliku pobjedu."

Francuski zastupnik u Europskom parlamentu Jordan Bardella iz RN-a Marine Le Pen je napisao da su Talijani Europskoj uniji i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen očitali "lekciju iz poniznosti".

Orbanov ured: Čestitke Italiji, u ovim teškim vremenima potrebni su nam više nego ikada

Von der Leyen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posljedice ako pod vodstvom desne vlade odstupi od demokratskih principa, a lider Lige Matteo Salvini, čija je stranka dio konzervativnog saveza, ocijenio je takve komentare kao "sramotnu aroganciju".

"Nikakva prijetnja ne može zaustaviti demokraciju. Europljani dižu glave i ponovo uzimaju sudbinu u svoje ruke", napisao je na Twitteru Bardella.

Pobjednicima talijanskih izbora čestitao je i Balazs Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana: "Čestitam Giorgiji Meloni, Matteu Salviniju i Silviju Berlusconiju na današnjim izborima! U ovim teškim vremenima potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dijele zajedničku viziju i pristup izazovima Europe."

Santiago Abascal, vođa španjolskog desničarskog Voxa, tvitao je: "Giorgia Meloni pokazala je put za ponosnu, slobodnu Europu suverenih nacija kako bi mogla surađivati za sigurnost i prosperitet svih."

Pročitajte više