Europska komisija odobrila Googleu preuzimanje hrvatskog Photomatha

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Europska komisija je bezuvjetno odobrila Googleovo preuzimanje Photomatha, aplikacije koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka.

Analiza Europske komisije je pokazala kako ova akvizicija neće na značajan način smanjiti konkurentsku tržišnu utakmicu u područjima u kojima posluju Google i Photomath, u području alata za online edukaciju, pisanje matematičkih domaćih zadaća, kao niti u području pretraživanja Interneta.

Google je 21. veljače Europskoj komisiji prijavio da je u svibnju prošle godine dogovorio kupnju Photomatha, zatraživši njezinu dozvolu.

"Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša kapacitete kako bi učenicima omogućio bolje iskustvo s učenjem matematike i da proširi Googleovu ponudu pomoći s domaćom zadaćom", izjavio je Googleov glasnogovornik za Reuters. Akviziciju je tada za hrvatske medije potvrdio i osnivač Photomatha Damir Sabol.

Što je Photomath

Photomath je besplatna aplikacija i jednostavna je za upotrebu. Djeluje kao digitalni instruktor matematike i pomaže učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih zadataka.

 

Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija koristi računalni vid, umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi riješila zadatke. Aplikacija je već postigla impresivan uspjeh na svjetskoj razini. 

Photomath nije samo aplikacija koja rješava matematičke zadatke, ona je pametno dizajnirana tako da radi kao edukacijska aplikacija i studentima objašnjava i uči ih procese rješavanja matematičkih problema. Donji video dat će vam dobru ideju kako to radi korak po korak.

Tehnologija koja je prvotno razvijena u sklopu racuni.hr poslužila je kao osnova i u suštini je i dalje glavni mozak iza Photomatha. Počelo je jednostavnim prepoznavanjem znakova na računima, a danas Photomath prepoznaje stotine različitih fontova, pa čak i rukopis.

Photomath osnovan u Hrvatskoj prije gotovo deset godina

Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.

Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, a dostupna je u više od 200 zemalja i na više od 30 jezika. Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

 

Pročitajte više