Europska komisija: Srbija pojačava veze s Rusijom, to otvara ozbiljna pitanja

Foto: EPA

SPORAZUM o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU, istaknula je Europska komisija.

"Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzultacije s ministarstvom zemlje koja na dnevnoj bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja", izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku EK Peter Stano.

"EU je bila jasna - odnosi s Rusijom ne mogu biti uobičajeni"

Stano je na novinarsko pitanje komentirao potpisivanje sporazuma između ministara vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića o redovitim konzultacijama i koordinaciji u sljedeće dvije godine. Taj dokument je potpisan prošlog petka na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

"Europska unija je bila vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno", rekao je Stano dodajući da je Srbija svojom vlastitom odlukom proglasila pristupanje EU svojim prioritetom.

"Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s Europskom unijom u pitanjima vanjske politike", istaknuo je Stano.

Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke Europske unije u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela protiv Ruske Federacije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više