Europske burze blago porasle uoči odluka britanske središnje banke

Foto: EPA

Na europskim su burzama danas cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnog dana, dok ulagači čekaju odluke čelnika britanske središnje banke (BoE).

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg pada.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,02 posto, na 8.205 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 18.128 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.588 bodova.

U fokusu ulagača bit će danas sjednica čelnika britanske središnje banke. Ne očekuje se smanjenje kamatnih stopa, premda se inflacija u Britaniji postupno ublažava.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata britanske središnje banke na sjednici u kolovozu.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu skliznule su, pak, između 0,1 i 0,6 posto.

Jučer je MSCI azijski indeks dosegnuo najvišu razinu u dvije godine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, koje podržava euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije.

„Činjenica je da sve na tržištima ovisi o rastu kompanija povezanih s razvojem umjetne inteligencije, a kako trenutno nema značajnijih rizika, manje je otpora rastu burzovnih indeksa”, objašnjava Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

No, jutros su burzovni indeksi blago pali jer nema vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica i jer se jučer zbog praznika nije radilo na Wall Streetu, pa ulagačima nedostaju smjernice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.