Europski parlament: EU treba biti utjecajnija na globalnoj razini

Foto: EPA

EUROPSKA UNIJA treba biti utjecajnija na globalnoj razini, složili su se europarlamentarci na raspravi o obrani multilateralizma u utorak i ustvrdili da u vrijeme sve složenijih globalnih izazova multilateralizam mora postati "uključiviji i djelotvorniji". "Multilateralizam je u krizi, EU treba biti snažniji globalni akter", rekao je na plenarnoj sjednici eurozastupnik Javi Lopez, izvjestitelj izvješća o EU i obrani multilateralizma. 

Izazovi u svijetu sve su složeniji i zahtijevaju kolektivni odgovor, poput pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i osiguravanja mira i stoga multilateralizam mora postati "uključiviji i djelotvorniji", upozorio je Lopez. Socijaldemokrat smatra da je nužna "veća prisutnost EU na globalnoj razini u multilateralnim tijelima i njezin veći utjecaj", kao i da je potrebno "modernizirati i reformirati Ujedinjene narode" kako bi, između ostalog, EU imala stalnu članicu u Vijeću sigurnosti. 

Obrana multilateralizma

Jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a je Rusija. Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić upozorio je da je "ruska agresija na Ukrajinu samo nagomilala još problema uz već postojeće globalne izazove" i da je rat u Ukrajini "razotkrio praznine u globalnom upravljanju".

O izvješću o obrani multilateralizma glasat će se sutra. Njime se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva se EU da "u okviru multilateralnih foruma osigura potporu trećim zemljama koje žele uvesti embargo na uvoz energenata iz Rusije". 

U izvješću se također poziva čelnike članica EU i drugih država da "isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija za suradnju, kao što su Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge", kako bi se Rusiji dalo do znanja da se s njom, u okolnostima rata u Ukrajini, ne može nastaviti "uobičajen odnos".

Pročitajte više