Europski političari mislili da razgovaraju s Kličkom. Bio je to deep fake video

Foto: EPA

GRADONAČELNICI Berlina, Beča i Madrida razgovarali su videopozivom s osobom koja je zvučala i izgledala kao kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko. No, riječ je o deep fake videu, što znači da zapravo nisu razgovarali s njim.

Europski gradonačelnici prevareni su tijekom videopoziva koji su se ispostavili lažnima, piše Guardian. Berlinska gradonačelnica Franziska Giffey u petak je sudjelovala u zakazanom razgovoru na platformi za videokonferencije Webex s osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala poput Klička.

"Nije bilo znakova da videopoziv nije održan sa stvarnom osobom", stoji u priopćenju njezina ureda.

Osoba s poziva nije bila pravi Kličko

Tek nakon 15-ak minuta navodni gradonačelnik Kijeva počeo je govoriti o problemu ukrajinskih izbjeglica koji varaju njemačku državu u vezi povlastica. Osoba iz videa, koja se predstavljala kao Kličko, pozvala je izbjeglice da se vrate u Ukrajinu i uključe se u vojsku.

Nakon te izjave gradonačelnica Berlina postala je sumnjičava. Nakon što je veza nakratko prekinuta, ured berlinske gradonačelnice kontaktirao je ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj. On je kontaktirao s Kijevom te potvrdio da osoba u videopozivu nije pravi Kličko, objavio je Der Spiegel.

"Čini se da imamo posla s deep fakeom", objavio je ured gradonačelnice Giffey. Deep fake snimke koriste oblik umjetne inteligencije koji stvara slike lažnih događaja ili animacije političara koji drže lažne govore.

"Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima potkopalo povjerenje i diskreditirali partneri i saveznici Ukrajine", rekla je Giffey.

Isti videopoziv imali i gradonačelnici Beča i Madrida

Ured gradonačelnika Madrida Josea Luisa Martineza-Almeide također je podnio prijavu policiji zbog nekoga tko se lažno predstavlja kao Kličko u videopozivu. Prema riječima njegovog glasnogovornika, gradonačelnik je ubrzo nakon početka razgovora postao sumnjičav i prekinuo razgovor.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig objavio je u srijedu na Twitteru da je videopozivom razgovarao s Kličkom. Tweet je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga službeni račun Beča objavio je izjavu da se čini da je Ludwig bio žrtva "ozbiljnog slučaja kibernetičkog kriminala".

Pročitajte više