Europski tužitelj istražuje 10 Hrvata zbog korupcije, među njima 2 gradonačelnika

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

URED europskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio je da istražuje 10 hrvatskih državljana, među kojima su među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

Nakon istrage provedene zbog kaznenih djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. godine, Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu podignuo je optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana, među kojima su gradonačelnici Nove Gradiške i Velike Gorice, objavio je EPPO na službenoj internetskoj stranici. 

Sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22.6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Aktivna i pasivna korupcija u Novoj Gradiški

Optužnicom se drugookrivljeniku stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Nove Gradiške, dva puta od prvookrivljenika, poduzetnika iz Hrvatske, dogovorio i primio mito u iznosu od 15.000 eura u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave, s ciljem da društvima povezanim s prvookrivljenikom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta Izgradnja reciklažnog dvorišta i Izgradnja solarne elektrane. Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura, od kojeg je iznosa 562.000 eura bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a vrijednost drugog projekta bila je 700.000 eura, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja sudjelovala su još tri okrivljenika, i to tako da su pomagali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku u davanju mita, zlouporabi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabave. Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave, dodijeljen društvima povezanim s prvookrivljenikom, koji je kao nagradu gradonačelniku Nove Gradiške platio dogovoreni iznos mita.

Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53.000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a Gradu Nova Gradiška u iznosu od 32.500 eura. Što se tiče izgradnje solarne elektrane, iako su poduzete sve potrebne radnje da se donese odluka o odabiru društva prvookrivljenika, ta odluka nije donesena uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika.

Zlouporaba položaja u Velikoj Gorici

Prvookrivljeniku se također stavlja na teret da je sa šestookrivljenikom, gradonačelnikom Velike Gorice, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi se radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete dodijelili s njim povezanim društvima.

Procijenjena vrijednost projekta Izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava bila je 14 milijuna eura, od čega je 67.34 posto, bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost projekta Obnove sustava javne rasvjete bila sedam milijuna eura, a projekt je sufinancirao Europski fond za regionalni razvoj.

I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagala šestookrivljeniku u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave. U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s prvookrivljenikom, te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika.

Pročitajte više