Europski tužitelji upali u veliku firmu. Državni tajnik: Ne znamo ništa o prevari

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović izjavio je danas da hrvatske vlasti nemaju saznanja vezanih za sumnju u subvencijsku prevaru u tvrtki Vajda iz Čakovca, o čemu hitne dokazne radnje provodi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu.

"U ovoj situaciji mi nemamo činjeničnih saznanja koja imaju tijela koja postupaju. Podupiremo rad, kao i naša državna odvjetništva, kao naše sudove. To su neovisna pravosudna tijela i u tom smislu vlada nema na to nikakvog utjecaja", kazao je Marinović novinarima nakon sjednice vlade.

Što kažu europski tužitelji?

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu izvijestio je da provodi hitne dokazne radnje nad više hrvatskih državljana u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prevaru u vrijednosti od više milijuna eura i krivotvorenje isprava. Prema pisanju medija, najnovija akcija EPPO-a usmjerena je na tvrtku Vajda iz Čakovca.  

Martinović je istaknuo da vlada podupire rad EPPO-a i ni u jednoj fazi se ne petlja u njihov rad.

"Teško je zatvoriti sve moguće pore i u startu isključiti takve stvari"

Upitan treba li ubuduće bolje voditi računa o tome kako se dijele te potpore, naglasio je da izvršna vlast radi svoj posao, dakle u konkretnoj situaciji Ministarstvo poljoprivrede, ali kada dođe do tih anomalija, onda postupaju oni koji trebaju postupati.

"Teško je u bilo kojoj situaciji društvenoj na jednoj tako širokoj razini zatvoriti sve moguće pore i isključiti u startu takve stvari, ali kada se anomalije eventualno dogode, a u ovom trenutku postoji određena razina sumnje, onda postupaju nadležna tijela koja tu razinu sumnje trebaju dovesti do najviše razine sumnje, koja onda podrazumijeva mogućnost optuživanja", rekao je.

Na pojedinačnoj, individualnoj razini uvijek su takve stvari moguće, kaže Martinović, napominjući da mu je kao čovjeku koji je dio izvršne vlasti bitno da sustav svojim postupanjima, a primarno regulativom koja to uređuje, tome ne doprinosi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.