Eurostat: Cijena kave u Hrvatskoj porasla za 23%, šećera za 40%

Ilustracija: Petar Glebov/PIXSELL

JUTARNJI ritual brojnih građana EU koji početak dana ne mogu zamisliti bez šalice kave poskupio je ovog ljeta, a u Hrvatskoj trošak bi moglo smanjiti izbacivanje šećera i mlijeka, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Rast cijena u posljednje vrijeme mogao bi omiljeni jutarnji napitak pretvoriti gotovo u luksuz, istaknuo je Eurostat, izvijestivši u četvrtak da su cijene kave u EU u kolovozu bile više za 16.9 posto nego lani.

Poskupjeli mlijeko i šećer

Svježe punomasno mlijeko poskupjelo je u EU u prosjeku 24.3 posto, a svježe obrano mlijeko za 22.2 posto. Najviše je porasla cijena šećera, za čak 33.4 posto.

Podaci su pokazali da su cijene te četiri stavke porasle u svim članicama EU, uz izuzetak Malte gdje je cijena svježeg mlijeka u kolovozu bila nepromijenjena u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Kava je najviše poskupjela u Finskoj i Litvi, za 43.6 odnosno 39.9 posto. U stopu ih slijede Švedska i Estonija.

U Hrvatskoj šećer skuplji za 40.9%

Poljska je bilježila najveći skok cijena šećera, koji je bio dvostruko skuplji nego u prošlogodišnjem kolovozu.

I Hrvatska je u skupini zemalja EU s izrazito velikim skokom cijena šećera, za čak 40.9 posto, uz bok Cipru.

Pri vrhu je EU po poskupljenju obranog i punomasnog mlijeka, čije su cijene u kolovozu bile više za 43.5 odnosno 41.2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. 

Kava je pak u Hrvatskoj poskupjela za 23.2 posto, nešto više od europskog prosjeka. Najblaži rast cijena kave zabilježen je u Italiji i Irskoj, za 6.6 odnosno 6.9 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više