Evo čime se bave tvrtke iz poruka šefa Hrvatskih šuma i Plenkovićevih ljudi

Foto: Hina

TRI tvrtke navedene su u najnovijoj aferi Hrvatskih šuma i HDZ-a koju je razotkrio Nacional. U transkriptima prepiski s mobitela Krunoslava Jakupčića, tadašnjeg šefa uprave HŠ-a, spominju se Akuo Energy Med, Ager Alpha i Panonska biomasa. 

Iz korespondencije Jakupčića i Zvonimira Frka-Petešića, predstojnika Ureda premijera, od 15. lipnja 2019. godine izdvojena je poruka:

"Poštovani gosp. Petešić, jučer smo sve dogovorili s gosp. Bakićem (Akuo Energy Med d.o.o.). Sve je OK. Pozdrav", piše šef Hrvatskih šuma. 

Akuo Energy Med je grupacija sa sjedištem u Francuskoj, a ispostavom za Balkan koju kod nas vodi u porukama spomenuti "gosp. Bakić". Punim imenom - Emil Bakić. Uz njega je važan akter i Laurent Milan Sessa. 

Hrvatske šume ipak su poslovale s tvrtkom u porukama spomenutog "gosp. Bakića"

Bakić je ujedno predsjednik uprave privatne Elektrane Grubišno Polje čiji je investitor Akuo Energy Med.

Elektrana je povezana s više tvrtki u kojima se spominje Bakićevo ime. Hrvatske šume danas su objavile da nikada nisu poslovale s tvrtkom Akuo Energy Med. To je točno. To je središnjica, a Hrvatske šume poslovale su s hrvatskom ispostavom.

Odlukom od 23. travnja 2019. godine Energostatiku prodaju 220.486.350 kuna vrijednosti drvne sječke ili ogrjevnog drva, odnosno 37.495 t/m3. To je najveća količina mase koju su prodali u ovom natječaju na kojem je sklopljen ugovor s još osam tvrtki.

Predsjednik uprave Energostatika je Emil Bakić, a član uprave Laurent Milan Sessa. Prema sudskom registru naziv tvrtke je promijenjen te se sada zove Elektrana Grubišno Polje.

Zabavan je detalj da Davor Filipović, sadašnji HDZ-ov ministar, potpisuje ovu odluku. 

Kao osnivač Energostatika navodi se Energo Holdco, tvrtka čiji je, kako pišu francuske poslovne stranice, predsjednik Akuo Energy Med. 

No, zašto za potrebe Akuo Energy Meda, odnosno Energostatika i Elektrane Grubišno Polje, šef Hrvatskih šuma komunicira sa šefom Plenkovićeva ureda?

Hrvatske šume nemaju dovoljno biomase da zadovolje tržište

Hrvatske šume prodaju drvnu sječku i nemaju je previše. Potražnja je, procjenjuje se, tri puta veća od onoga što Hrvatske šume mogu dati. Zato je, jasno, potrebno raspisati javni poziv na kojeg se javljaju svi koji žele doći do vrijedne sirovine, a ako imate vezu stvar postaje puno jednostavnija. 

Eko-aktivisti Zeleni odred u ožujku te godine objavljuju Facebook status u kojem izražavaju zabrinutost činjenicom da je Energostatik dobio najviše mase: 

"Čudna su ta bodovanja od strane povjerenstva Hrvatskih šuma, pa tako na prvo mjesto po bodovima (265 bodova) nalazi se tvrtka ENERGOSTATIK d.o.o. a otkrili smo da oni još nemaju kod HERE ishođen konačni status povlaštenog proizvođača električne energije jer ne mogu dokazati učinkovitost pretvorbe primarnog energenta?" upitali su se tada aktivisti.

Prije nego je otvorena elektrana, plan je bio otkupljivati 75 posto mase od Hrvatskih šuma

U članku 2017. godine portala Bjelovarac.hr objavljen je razgovor s Laurentom Milanom Sessom, predstavnikom elektrane i čelnikom tvrtke Energostatik. U njemu se najavljuje da će 75 posto sirovine za proizvodnju električne energije elektrana Grubišno Polje nabavljati od Hrvatskih šuma.

Sessin kolega Bakić, čovjek koji se spominje u porukama, zapisan je i kao direktor brojnih drugih tvrtki: Sirroco (također radi na Elektrani Grubišno Polje, op.a.), Aiolos projekt, Emil Bakić Consulting, Plavi macaron, Zora Solar Power Plant, Emilor Duo, Wind Seek i Zeleni Macaron u stečaju. Ujedno je do 2020. godine bio član nadzornog odbora tvrtke OIEH - GIU. Prema sudskom registru, jedan od osnivača te tvrtke je Akuo Energy Med. Direktorica joj je Maja Pokrovac, koja je ujedno direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske - OIEH - GIU.

Net.hr pisao je da je Pokrovac ujedno i predsjednica Hrvatskog društva lobista, a potpredsjednica tog društva jest - supruga bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića, Dubravka Sinčić Ćorić. 

Pokrovac je bila savjetnica u Ministarstvu poduzetništva i obrta godinu dana, od 2014. do 2015. godine, u vrijeme Gordana Marasa. 

Druge dvije tvrtke iz poruka imaju isto vlasništvo

U travnju 2019. godine Hrvatske šume objavile su Odluku o rangiranju prijava za javni poziv za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije.

Tom odlukom odbijene su ponude tvrtke Ager Alpha i tvrtke Panonska biomasa jer im je dokumentacija bila nepotpuna. To su preostale dvije tvrtke koje se spominju u porukama između HDZ-ovaca iz Plenkovićeva ureda i šefa Hrvatskih šuma.

Obje tvrtke odbijene su jer, kako se navodi, "nije dostavljena izjava da je na dan objave Javnog poziva u gradnju postrojenja utrošeno najmanje 75% planiranih investicijskih troškova, potpisano i ovjereno od strane kupca te supotpisano i ovjereno od strane stručnog inženjera koji provodi stručni nadzor građenja postrojenja".

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja postupala je po anonimnoj prijavi i analizirala prodaju biomase i zaključila da tu nema ništa sporno. No, ulomak iz te njihove odluke privlači pažnju. Izgleda da su 2019. godine mijenjani uvjeti po kojima tvrtke mogu kupiti ogrjev od Hrvatskih šuma.

2019. godine mijenjani su uvjeti po kojima se može kupiti drvna masa

"Javnim pozivom iz 2019. izmijenjeni su i uvedeni dodatni kriteriji, kao što su: ukupna učinkovitost postrojenja, planirani broj radnika zaposlenih kod kupca za potrebe korištenja postrojenja po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja, stupanj razvijenosti jedinica lokalne samouprave na području na kojem se nalazi postrojenje sukladno indeksu razvijenosti, stupanj razvoja postrojenja, rok do kojega će postrojenje započeti s radom, tražena količina robe po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja te korištenje korisne toplinske energije postrojenja", navodi se u mišljenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Dalje pišu: 

"U javnim pozivima iz 2019. navedeno je kako kupac može kupiti maksimalno 40.000 tona drvne sječke ili 40.000 m3 ogrjevnog drva godišnje po pojedinom projektu, ali ne više od 8.000 tona drvne sječke ili 8.000 m3 ogrjevnog drva po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja godišnje. Dakle, maksimalna količina drvne sječke i ogrjevnog drva koju je moguće kupiti na temelju javnog poziva vezana je uz snagu postrojenja, što u ranijim javnim pozivima nije bio slučaj", zaključuju iz AZTN-a.

Dodaju da su predmetni ugovori sklapani na razdoblje od 14 godina.

Milić spominjao tvrtke kojima je USKOK-ov osumnjičenik potpisao povlašteni status

Marko Milić, glasnogovornik vlade, poslao je Jakupčiću 3. travnja 2019. godine poruku: "Ager Alpha doo/Panonska masa doo". Šef HŠ-a mu sutradan uzvraća: "Marko, pozvali smo Gabrijela Dužnovića na sastanak u nedjelju u 8 sati pa se čujemo".

Dužnović je direktor Ager Alphe i Panonske biomase. Također je direktor Lignum nekretnina, Projekta pljuska i Ager Game u stečaju.

Dužnović je, sudeći prema njegovom LinkedIn profilu, bio zaposlenik Ministarstva financija od veljače 2005. godine do prosinca 2007. godine, gdje je skoro tri godine radio kao poreznik. Na pitanja vezana za objavu poruka iz Nacionala, kratko je poručio da nije vidio članak i da zato ne može komentirati.

Povlaštene uvjete tvrtkama iz poruka potpisao Jureković iz afere Vjetroelektrane

Tvrtki Panonska biomasa u prvoj polovici 2018. godine odobren je kredit HBOR-a u iznosu od 12.7983.263 kune, no kako se doznaje iz odluke povjerenika za pravo na pristup informacijama, državna banka tvrdila je da Panonska biomasa nije potpisala ugovor o odobrenom kreditu zbog čega sredstva nisu isplaćena. 

HROTE, Hrvatski operater tržišta energije, uvrstio je Panonsku biomasu među tvrtke od kojih otkupljuje energiju. Ondje se navodi kao "Kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne energije iz drvne biomase Panonska biomasa".

Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA-a dala je Panonskoj biomasi status "povlaštenog proizvođača električne energije". Odlučeno je tako još koncem 2015. godine, a odluka se od tada produžuje. Prvo rješenje vrijedilo je tri godine. Potpisao ga je Tomislav Jureković, USKOK-ov osumnjičenik u aferi Vjetroelektrane.

Tvrtka Ager Alpha također ima status povlaštenog proizvođača električne energije, s potpisom Tomislava Jurekovića.

Pročitajte više