Evo zašto su turističke ambulante još jedan problem hrvatskog zdravstva

Screenshot: HRT

TIJEKOM turističke sezone turističke bi ambulante trebale pružati zdravstvenu zaštitu tisućama gostiju koji stižu na obalu Jadrana. Ove sezone su u Istri otvorene samo tri turističke ambulante - u Puli, Poreču i Rovinju. Još jedan od nedostataka hrvatskog zdravstvenog sustava je nedostatak turističkih ambulanti, izvještava HRT.

Liječnica Vanesa Baeković radi u turističkoj ambulanti u Poreču. Katkad kroz ambulantu prođe 20 turista dnevno. Liječnica kaže da dolaze uglavnom turisti iz Njemačke, Austrije, Nizozemske i Italije te da se većinom javljaju zbog upala uha, respiratornih infekcija, grlobolje, viroza, alergija i uboda pčele. Također, tu su i uganuća, padovi, iščašenja. 

Ova turistička ambulanta jedina je u Poreču, dok je druga u procesu dobivanja radne dozvole. Situacija u Poreču izgleda puno bolje od drugih mjesta u Istri, a kako bi se omogućio sigurniji boravak gostima, pomažu i Turistička zajednica i Grad.

"Sufinanciramo smještaj doktorice kroz turističku ambulantu. Tu je i ispomoć 16 policajaca kroz cijelu turističku sezonu te boravak dviju osoba koje će biti na ispomoći za brže dobivanje radne dozvole. Tu je i drugi tim hitne medicinske pomoći", rekao je za HRT Nenad Velenik, šef TZ-a Poreč.

Problematičan odnos turističkih ambulanti i HZZO-a

Natječaj za turističke ambulante raspisan je na početku godine, ali zainteresiranog kadra nema. Sve više liječnica i medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu je blizu mirovine, a mladi medicinari odlaze u inozemstvo, gdje im se nude nekoliko puta veće plaće nego u Hrvatskoj. 

No, tu je još jedan problem - odnos Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema turističkim ambulantama, piše HRT. U Hrvatsku dolazi 90 posto turista iz EU pa očekuju da im EU kartica pokriva troškove liječničke obrade, međutim, to nije tako.

"Naš poslodavac, 'bog i batina', uporno odbija ugovaranje turističkih ambulanti. Ugovorena turistička ambulanta znači da mi gostu priznamo EU karticu. Da ja mogu napisati recept za lijek koji on neće platiti. Gost, ako dođe u turističku ambulantu, mora platiti pregled, vađenje krvi, RTG i lijekove", navodi za HRT Daniel Ferlin, zamjenik ravnatelja Istarskih domova zdravlja i voditelj umaške ispostave.

Ponegdje se pregleda tek 10 posto turista kojima je potrebna liječnička pomoć. Turisti zato pomoć traže u privatnim ordinacijama.

Pročitajte više