Evolucija na djelu: Slonice u Africi zbog krivolova s vremenom izgubile kljove

Foto: 123rf

IMPOZANTNE kljove obično su evolucijska prednost za slonove jer pomoću njih mogu kopati u potrazi za vodom, skidati koru za hranu i boriti se s drugim slonovima. No tijekom desetljeća krivolova u potrazi za slonovačom, ovi su tjelesni atributi postali opterećenje.

Stručnjaci su nedavno ustanovili da se zbog građanskog rata i krivolova u Mozambiku sada rađa sve više slonova koji nikada neće razviti kljove, piše AP.

Počelo se rađati sve više slonica bez kljova

Tijekom sukoba koji su trajali od 1977. do 1992. borci s obje strane klali su slonove zbog bjelokosti kako bi time financirali ratne troškove. U regiji koja je sada Nacionalni park Gorongosa, u to je vrijeme ubijeno oko 90% slonova.

Preživjeli slonovi su dijelili jednu ključnu karakteristiku: polovica ženki prirodno nije imala kljove, jednostavno im nikada nisu narasle; dok je prije rata to bio slučaj kod manje od petine njih.

Nakon rata preživjele ženke bez kljova prenijele su svoje gene potomcima. Otprilike polovica njihovih kćeri bila je bez kljova. No ono što je zbunjujuće jest činjenica da su dvije trećine njihovog potomstva bile ženke.

Poole je već ranije i u drugim područjima, uključujući Ugandu, Tanzaniju i Keniju, primijetio da nakon krivolova dolazi do porasta slonica bez kljova.

Problem u genu

U Gorongosi su znanstvenici prikupili uzorke krvi sedam slonica s ​​kljovama i 11 ženki slonova bez kljova te zatim analizirali njihov DNA.

Ustanovili su da je ženki potreban samo jedan izmijenjeni gen da bi rađale kćeri bez kljova i da bi on, u slučaju da se prenese na muško potomstvo, mogao dovesti do kratkog spoja, odnosno pobačaja.

Većina ljudi gleda na evoluciju kao na neki izrazito dugotrajan proces, no to ne mora uvijek biti slučaj.

“Kada razmišljamo o prirodnoj selekciji, vjerujemo da se ona događa tijekom stotina ili tisuća godina. Tako da je ova činjenica da je u roku od 15 godina došlo do povećanja broja slonica bez kljova vrlo značajna”, rekao je biolog Samuel Wasser sa Sveučilišta Washington.

Istraživanje naziva Ivory poaching and the rapid evolution of tusklessness in African elephants objavljeno je u časopisu Science.

Pročitajte više