FBI pretražuje Bidenovu kuću

Foto: EPA

FBI pretražuje kuću američkog predsjednika Joea Bidena u Delawareu, rekao je njegov odvjetnik, a prenosi BBC. Bidenov odvjetnik kaže kako predsjednik nije tražio nalog za pretragu. Pretres se vrši zbog dokumenata s oznakom tajnosti. 

"Pristali smo na suradnju", rekao je Bidenov osobni odvjetnik Bob Bauer. Više informacija će se objaviti nakon što pretres bude završen, dodao je Bauer u priopćenju. Ministarstvo je ranije pretražilo dom demokratskog predsjednika u Wilmingtonu i ured koji je koristio.

Podsjetimo, prošle jeseni su u Bidenovom privatnom uredu otkriveni povjerljivi dokumenti, a javnost je za to saznala prošloga mjeseca. Dokumenti datiraju još iz vremena dok je Biden vršio dužnost potpredsjednika tijekom dva predsjednička mandata Baracka Obame. Glavni državni odvjetnik Merrick Garland zatražio je od državnog odvjetnika u Chicagu da istraži slučaj. 

Bidenovi odvjetnici tvrde da su povjerljive materijale pronašli u studenom tijekom zatvaranja Bidenovog ureda u Washington D.C.-u. Biden je ured koristio u sklopu svoje suradnje sa Sveučilištem Pennsylvania, gdje je bio počasni profesor od 2017. do 2019. godine, piše CNN. 

"Bijela kuća surađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravosuđa"

U uredu je pronađeno manje od desetak povjerljivih dokumenata, potvrdio je izvor za CNN. Još uvijek nije jasno na što se dokumenti odnose i zbog čega su odneseni u Bidenov privatni ured. Zakonom se od federalnih dužnosnika zahtijeva da se odreknu službenih dokumenata i povjerljivih zapisa kada im prestane državna služba.

"Bijela kuća surađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravosuđa u vezi s otkrićem onoga što izgleda kao zapisi administracije Obama-Biden, uključujući mali broj dokumenata s oznakama tajnosti", rekao je Richard Sauber, posebni savjetnik predsjednika Bidena u izjavi. 

"Dokumenti su otkriveni kada su predsjednikovi osobni odvjetnici pakirali datoteke smještene u zaključani ormar kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Penn Biden centru u Washington D.C.-u. Predsjednik je povremeno koristio ovaj prostor od sredine 2017. do početka kampanje 2020. Na dan ovog otkrića, 2. studenog 2022., Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalni arhiv. Arhiv je preuzeo materijal sljedećeg jutra”, dodao je Sauber. 

Biden je rekao da će surađivati s istragom

Protuzakonito je svjesno premjestiti ili zadržati tajne dokumente, iako ni sadašnji ili prethodni predsjednik ili potpredsjednik nisu optuženi za bilo kakav prijestup. Tajni dokumenti također su pronađeni u domovima bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea.

Biden je rekao da će surađivati s istragom, a Pence je rekao da preuzima odgovornost za pronađene dokumente. Trump se opirao povratu dokumenata koji su u njegovom posjedu, zbog čega je FBI prošle godine pretresao njegovu kuću i imanje na Floridi.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland je imenovao dva odvojena istražitelja da istraže Trumpovo i Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima, s obzirom da obojica najavljuju sudjelovanje na predsjedničkim izborima 2024.

Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za Bidena.Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa.

Garland je u studenom imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.

Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu kaznene prijave.Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, e-mail poruke, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više