DONALD TRUMP

FBI: Trump je iz Bijele kuće odnio dokumente o nuklearnom oružju

Foto: EPA

IZVJEŠĆE da su agenti FBI-a u kući Donalda Trumpa na Floridi tražili povjerljive dokumente povezane s nuklearnim oružjem moglo bi objasniti hitnost operacije bez presedana prema bivšem američkom predsjedniku i dovesti njegov sukob s ministarstvom pravosuđa do ozbiljne razine, piše CNN.

Ono što je objavio The Washington Post također bi moglo potkopati vjerodostojnost republikanskih zastupnika u Kongresu, koji nisu čekali detalje slučaja prije nego što su kritizirali pretragu, tvrdeći da je tipična za tiransku državu. Posljednji događaj također dodatno podiže uloge u eskalirajućoj pravnoj bitci nakon što je državni odvjetnik Merrick Garland u četvrtak nimalo u skladu s praksom zatražio od suda da otpečati nalog za pretragu i popis imovine oduzete iz Trumpove kuće.

Pojedinosti iz teksta u Washington Postu podsjetile su na kaos i međusobne optužbe iz Trumpovog predsjedničkog mandata te urezale nove političke podjele uoči izgledne ponovne kandidature bivšeg predsjednika za Bijelu kuću.

Je li Trump zaista uzeo dokumente o nuklearnom oružju?

The Washington Post je citirao ljude bliske istrazi koji su rekli da su agenti u Trumpovom domu između ostalog tražili povjerljive dokumente vezane za nuklearno oružje. Te osobe nisu detaljno opisale o kakvim se dokumentima radi niti jesu li se odnosili na nuklearno oružje koje pripada SAD-u ili nekoj drugoj državi.

No ako se pokaže da je Trump ipak uzeo takav materijal iz Bijele kuće, postavit će se pitanje zašto su bivšem predsjedniku nakon odlaska s dužnosti trebale tako strogo čuvane tajne. Mogućnost da se takav materijal drži u neosiguranom objektu, gdje gosti dolaze i odlaze i gdje bi bio potencijalno ranjiv na prodor strane obavještajne službe, alarmirat će vladine dužnosnike.

Što slijedi?

U sve intenzivnijoj pravnoj borbi oko pretresa Trump ima još samo nekoliko sati da službeno objavi hoće li osporiti Garlandov potez.

U objavi na svojoj mreži Truth Social u četvrtak bivši je američki predsjednik najavio da se neće protiviti objavljivanju dokumenata koji se odnose na "neameričku, neopravdanu i nepotrebnu raciju i provalu" u njegovu kuću. Nije rekao točno kojih je dokumenata spreman prihvatiti objavu. A pretraga FBI-a nije bila provala; bilo je zakonski utemeljena nalogom koji je odobrio sudac vjerujući da postoji sumnja na kazneno djelo.

Garlandov je gambit bio vješt i prikladan. Nalozi za pretragu općenito se drže pod pečatom kako bi se zaštitio ugled osobe na koju se odnose. Ali Trump je sam objavio vijest o pretresu, čime je narušio vlastitu privatnost, želeći orkestrirati političku oluju kako bi diskreditirao istragu. A ako bi se Trump borio da dokument ostane zapečaćen, još bi više izgledalo kao da ima što skrivati.

Ako Trump odluči osporiti objavu naloga za pretres, što je korak koji bi mogao neutralizirati tvrdnje republikanaca da je bivši predsjednik meta političke viktimizacije, njegovi odvjetnici morali bi na sudu objasniti zašto se to traži. Sudac u ovom slučaju, koji je primio prijetnje smrću i bio izložen napadima Trumpovih pristaša na društvenim mrežama, ipak bi mogao podržati prijedlog ministarstva pravosuđa, čak i ako bivši predsjednik želi zadržati informaciju tajnom.

"Ovako izgleda kada se vladavina prava bori protiv Trumpovih laži. Mislim da je vrlo malo vjerojatno da će Donald Trump pobijediti", rekao je za CNN Nick Akerman, bivši pomoćnik američkog državnog odvjetnika za južni okrug New Yorka.

Garlandova igra jasan je pokušaj da se suzbije galama republikanskih dužnosnika zbog naloga za pretres bez presedana u kući bivšeg predsjednika. Kongresnici, medijski komentatori i Trumpovi pristaše iznijeli su neutemeljene tvrdnje da je SAD postao policijska država, s tajnom policijom poput Gestapa, te da nacija zapada u tiraniju.

Odlukom da izađe pred kamere u ministarstvu pravosuđa Garland nije samo odgovorio na Trumpov blef i pokleknuo pred pritiskom republikanskih lidera koji su zahtijevali da se očituje o opravdanosti pretrage. On je nastojao zaštititi svoje ministarstvo i sudski proces jer je inzistirao na tome da je svaki korak u istrazi poduzet s razlogom. Njegovo kratko pojavljivanje, u kojem nije odgovarao na pitanja, bilo je osmišljeno kako bi opovrglo određene kritike i desničarske teorije zavjere.

"Vjerno pridržavanje vladavine zakona temeljno je načelo ministarstva pravosuđa i naše demokracije. Podržavati vladavinu prava znači ravnomjernu primjenu zakona, bez straha i naklonosti", rekao je Garland implicirajući da ni bivši predsjednici nisu zaštićeni ako postoji sumnja na to da su počinili kazneno djelo.

Garland je također snažno istupio u obranu agenata FBI-a i ministarstva pravosuđa, nazivajući ih predanim i domoljubnim javnim službenicima, jer Trumpovi pristaše prikazuju FBI kao ispolitiziranu ruku demokratske obmane.

Primjedbe državnog odvjetnika bile su znak iznimne osjetljivosti i značaja istrage protiv bivšeg predsjednika. Općenito, FBI malo govori o istragama koje su u tijeku osim ako netko nije optužen, što je korak koji se u ovom slučaju čini prilično udaljenim.

Otpečaćeni nalog za pretres neće nedvojbeno otkriti je li potez ministarstva protiv Trumpa bio opravdan ili se radilo o prekoračenju. Ali Garlandova inicijativa ukazuje na čvrsto povjerenje u slučaj koji FBI gradi protiv Trumpa. To također pokazuje da FBI, od samog vrha, stoji iza odluke da se nastavi s potragom, uz očitu spremnost da će to izazvati žestoku reakciju Trumpa.

U ideju da je cijela afera samo neka politički motivirana zavjera, nakon Garlandovog istupa puno je teže povjerovati. Trumpovi odvjetnici još nisu odgovorili na zahtjev državnog odvjetnika.

Trump ima tri mogućnosti

Čini se da bivši predsjednik ima tri mogućnosti. Mogao bi objaviti nalog za pretres i popis predmeta koje je FBI odnio iz njegovog doma, mogao bi pristati na zahtjev da sud objavi nalog za pretres ili bi se mogao usprotiviti objavljivanju.

Potonja opcija čini se malo vjerojatnom, budući da se Trump sam odrekao privatnosti objavljujući vijest o FBI-evom upadu u ponedjeljak navečer. A ministarstvo pravosuđa u svom podnesku sudu u biti tvrdi da je interes javnosti da dozna što je zaista dovelo do pretrage veći od Trumpovog interesa da detalje drži u tajnosti. Zanimanje javnosti vjerojatno je još veće u svjetlu izvještavanja Washington Posta o nuklearnoj dokumentaciji.

Ali Trump ne igra po normalnim pravilima. S obzirom na njegov doživotni dosje iscrpljivanja svih pravnih mogućnosti da osujeti vlastitu odgovornost i iskoristi nesposobnost pravosudnih i političkih institucija da ga ograniče, ne može se isključiti njegova suprotna pravna strategija. Hoće li bivši predsjednik ispuniti svoje obećanje da se neće protiviti objavljivanju dokumenata, vjerojatno će postati jasnije tijekom petka.

Izvještavanje o FBI-evom traženju nuklearne dokumentacije u Mar-a-Lagu postavlja nova pitanja za republikance koji su FBI i ministarstvo pravosuđa napadali zbog pretresa očito bez ikakvog saznanja o čemu se radi.

Čak i bez tog konteksta, Garlandov potez u četvrtak trebao bi ublažiti zahtjeve republikanaca da javno progovori o pretresu i objavi nalog. Ali čim je glavni državni odvjetnik prestao govoriti, ključni republikanci zahtijevali su više.

"Ono što tražim je razlog za pretres. Jesu li informacije koje je dobio sudac bile dostatne i potrebne da se odobri pretres kuće bivšeg predsjednika 90 dana prije izbora za Kongres? Pozivam, zapravo inzistiram, da državni odvjetnik i FBI polože svoje karte na stol o tome zašto je ova akcija bila neophodna", rekao je republikanski senator i Trumpov saveznik Lindsey Graham.

Iako je Garland tražio otpečaćivanje naloga za pretres, što bi moglo otkriti popis dokumenata uzetih iz Trumpove rezidencije, nije tražio otpečaćivanje izjava pod prisegom kojima bi se pokazao vjerojatni razlog sumnji na to da je počinjeno kazneno djelo. Dakle, Graham je podnio zahtjev znajući da traži korak koji bi prekršio dugogodišnje smjernice ministarstva pravosuđa te koji bi mogao potkopati kazneni postupak koji bi FBI eventualno mogao pokrenuti protiv bivšeg predsjednika.

Sam Trump je na Garlandovo pojavljivanje pred kamerama odgovorio jednom od svojih karakterističnih objava o "lovu na vještice" na svojoj mreži Truth Social.

Nemoguće je provjeriti izjave bivšeg predsjednika koji je u pravilu lagao dok je bio na dužnosti. Ali nekoliko prethodnih Trumpovih tvrdnji da je iznenada postao meta "racije" i "opsade" agenata FBI-a potkopano je razvojem događaja od četvrtka. Na primjer, CNN je izvijestio su da su savezni istražitelji već imali sudski nalog i uzeli dokumente iz Mar-a-Laga u lipnju. Čini se da ovo ukazuje kako je pretraga u ponedjeljak bila posljednje sredstvo i podupire Garlandovu tvrdnju da je FBI poduzeo korake kako bi osigurao da pretraga izazove što manje smetnji.

Ali glavni državni odvjetnik također pokušava sa strategijom koja je uvijek dosad bila neuspješna s Trumpom - korištenjem činjenica i pravnih normi kako bi razbio njegov zid laži. Neki Trumpovi saveznici već su iznijeli još jednu teoriju zavjere - da je FBI podmetnuo dokumente u rezidenciju bivšeg predsjednika.

Gotovo dvije godine nakon što je Trump izgubio na predsjedničkim izborima, nacija se suočava s još jednim iscrpljujućim izazovom vladavini prava koji nameće bivši predsjednik. Činjenice i istina ponovo su prve žrtve.

Pročitajte više