Festa sv. Vlaha održat će se uz procesiju dubrovačkim ulicama pod mjerama

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

OVOGODIŠNJA Festa svetog Vlaha u svom 1049. izdanju održat će se sa svim ključnim vjerskim i tradicijskim dijelovima, uključujući i procesiju ulicama Dubrovnika, uz poštivanje epidemioloških mjera, rečeno je danas na predstavljanju crkvenog programa ovogodišnje Feste ispred crkve sv. Vlaha.

Iz Dubrovačke biskupije potvrdili su kako će prošlogodišnji festanjuli, pomorac kapetan duge plovidbe Ivica Đurđević Tomaš i obrtnik kamenoklesar Ivica Vrlić, ponoviti svoju dužnost i ove godine.

"Zbog izvanrednih okolnosti i nemogućnosti održavanja redovitih sastanaka bratovštine Festanjula, a time i provedbe postupka za prijedlog novih kandidata, mons. Mate Uzinić je na prijedlog bratovštine imenovao festanjule koji su tu dužnost obnašali lani", istaknula je voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije Angelina Tadić.

Vikar biskupije: Nije odgovorno da bude gužva

Festanjuli su u svom tradicionalnom proglasu ove godine pozvali vjernike i štovatelje sv. Vlaha da njegov blagdan proslave u svojim domovima, što je bitna razlika u odnosu na dosadašnje proglase.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić istaknuo je kako će na Festi biti predstavnici vjernika, župa, kao i barjaka, koliko ih zbog mjera bude dopušteno.

"Nije vrijeme niti je odgovorno da bude gužva kakva je inače uobičajena. Razumijemo da to nije lako i da bi svatko od nas volio da je sve kao nekad. Možda baš s gestom suzdržavanja od dolaska u grad i uz praćenje Feste putem medija možemo pokazati ljubav prema bližnjima, a to je temelj vjere koju je živio sv. Vlaho", poručio je Katušić.

Program proslave

Trodnevlje ususret svetkovini počinje 30. siječnja, a propovjednik će biti don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brač.

Otvaranje 1049. Feste održat će se na Kandeloru (Svijećnicu), u utorak 2. veljače, pred crkvom sv. Vlaha gdje će se pročitati drevni Laus, prinijeti darovi te podići svečev barjak uz himnu i puštanje golubica, nakon čega će biti moguće obaviti i blagoslov grla (grličanje).

Središnje svečano euharistijsko slavlje, u srijedu 3. veljače, pred katedralom Gospe Velike predvodit će mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Zbog aktualne situacije neće biti gostiju iz drugih biskupija niti velikog pjevačkog zbora.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a zbog epidemiološke situacije neće biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem. U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka nadbiskupu i katedrali pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, a navečer euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha.

Posljednjeg dana Feste, u nedjelju 7. veljače, misu na Gorici sv. Vlaha predvodit će fra Mihovil Žuljević Mikas, župnik Župe sv. Križa u Gružu, a po povratku s Gorice slijedi zatvaranje Feste uz himnu sv. Vlaha i spuštanje Parčeva barjaka te euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha.

Pročitajte više