Filipović: Cijena plina se od 1. travnja neće mijenjati

Foto: PIXSELL/Slaven Branislav Babic

DANAS je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade. Na dnevnom je redu sjednice bila odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura.

Izjavu nakon sjednice dao je ministar Davor Filipović.

Izjave nakon sjednice vlade

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 30. ožujka 2023.

O cijeni plina nakon 1. travnja

"Cijena plina od 1. travnja se neće mijenjati. Bit će sve dobro, kao što je bilo i do sada. Cijene plina za građane se neće mijenjati, ne moraju se oko toga brinuti", rekao je Filipović. 

"Štitimo hrvatske građane i gospodarstvo i neće biti problema po tom pitanju", dodao je.

O dokapitalizaciji HEP-a

"Danas smo na vladi donijeli nekoliko važnih odluka. Jedna od njih je davanje dioničarskog zajma HEP-u i dokapitalizacija. To se radi kako bi HEP nastavio nositi teret ove krize i kako bi naši građani mogli imati povoljnu cijenu struje. Dogovorili smo da HEP prolongira otplatu kredita kako bi kontinuirano mogao nabavljati energente koji su neophodni za funkcioniranje našeg gospodarstva", rekao je Filipović.

 

"Idemo u smjeru dokapitalizacije, a što se tiče financijskih rezultata HEP-a, to trebate pitati Upravu HEP-a. Još nismo dobili financijske rezultate od njih, obveza je nešto poslije trećeg mjeseca, tako da je sve u zakonskom roku. Uprava je za to odgovorna i to je na njima", dodao je.

"Ideja je da se poveća temeljni kapital HEP-a. To je obveza koju bi HEP trebao vratiti državi, ali to će se onda pretvoriti u temeljni kapital", kaže Filipović.

Filipović je istaknuo da revizija HEP-ovog poslovanja nije gotova.

Pročitajte više