Financijski analitičar: Ukidanjem kune predali smo svoj suverenitet

Screenshot: N1

Chris Bojanović, financijski analitičar i investitor, govorio je za N1 o ekonomskim temama.

Bojanović smatra da smo ukidanjem kune predali svoj suverenitet. “Kao da ništa nismo naučili od Grčke. Kad predate svoju valutu, predajete svoj suverenitet. Onda se ne može reći da radite u interesu Hrvatske", kaže.

Upitan kako bi se vlada trebala postaviti na razini EU da bi zaštitila hrvatske interese, odgovara: “Ako je nešto očigledno protiv interesa Hrvatske, ne možete reći da je to bolje za Europsku uniju. Ljude se mora obavijestiti.”

"Financiranje ideja"

Bojanović tvrdi da u Hrvatskoj riječ investicija znači isto što i prodaja, a zatim kritizira vladu koja se voli pohvaliti uspjehom turizma, a velika središta poput Hvara nisu u hrvatskim rukama.

Dolazi do zaključka da nemamo samostalnu financijsku snagu, a svodimo investicije na prodaju strancima. Postavlja se pitanje kako spriječiti tu spiralu.

“Hrvatska investicijska banka za razvoj, koja bi na neki način financirala ideje”, kazao je, a potom pobliže objasnio: “Skoro svaka velika tehnološka firma dolazi iz Amerike. Zašto? Imaju sustav koji podržava ideje. Netko dođe s nekom idejom i, ako ju uspješno prezentira, postoji velika mogućnost da će naći kapital da se ta ideja razvije. Kod nas nitko ne ulaže u ideje i ne ulaže u ljude.”

Energetika

Osvrnuo se i na temu energetike, kazavši kako Hrvatska u energetskom smislu i ne postoji, već je ovisna o Europskoj uniji.

“Ja razmišljam pokrenuti jednu stvar. Inicirao bih program besplatne energije iz obnovljivih izvora. Ni jedna vlada na svijetu nije vlasnik sunca ni vjetra, a država ima jako puno zemlje. Postavio bih solarne elektrane svugdje gdje možemo i svaki kilovat-sat koji izađe iz toga bi bio besplatan za hrvatske građane”, kazao je Bojanović.

“Uzmite zemlju, napravite solarne elektrane i svaki kilovat-sat koji izađe iz toga je besplatan. Za pet godina možda može 75 do 80% energije dolaziti iz takvih izvora”, dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.