Je li partijanje finske premijerke skandal?

Screenshot: Youtube

FINSKI tabloid Iltalehti očito je smatrao da ima eksplozivnu vijest kada je objavio videosnimke na kojima se vidi kako 36-godišnja finska premijerka Sanna Marin pleše i pjeva na jednoj privatnoj zabavi.

Marin je potvrdila autentičnost snimki, dodavši da je zgrožena činjenicom da su objavljene na društvenim mrežama, pa onda i u medijima, jer je bila riječ o privatnom druženju.

Finski tabloid snimke prezentirao kao skandal

Finski mediji su bili u pravu kad su te snimke - prvotno kratko objavljene na Instagramu - onda preuzeli i objavili, kao i brojni svjetski mediji, uključujući i Index. No čini se da su bili u krivu predstavljajući ponašanje Sanne Marin kao skandalozno.

>> Finska premijerka: Zašto su snimke sa zabave izašle u javnost? Uznemirena sam

List Helsingin Sanomat konstatirao je da je ova epizoda izazvala pitanja o njezinu prosuđivanju. "Marin je možda postupila u dobroj vjeri, ali ovako lakovjerna ne bi smjela biti", napisao je list u uvodniku.

"Premijerka može, u osjetljivoj situaciji, staviti oružje informacijskog rata u ruke onih koji bi željeli naštetiti Finskoj", ustvrdio je Helsingin Sanomat.

 

No, nije jasno kako bi legalno i inače nimalo problematično ponašanje premijerke Marin, koje nije strano ni ostatku građana, moglo naštetiti finskim državnim interesima.

Neutemeljene optužbe za drogiranje

Pokušalo se s implikacijama da se socijaldemokratska premijerka Marin na toj zabavi drogirala. Dio finskih medija je objavio kako se na snimkama, doduše ne baš razgovijetno, može čuti glas u pozadini kako viče "banda od brašna", što se navodno odnosilo na kokain ili amfetamine. Marin je zanijekala da je korišten taj izraz.

Kolumnist Iltalehtija Lauri Nurmi napisao je da je situacija za premijerku "ozbiljna".  “Podrazumijeva se da premijer Finske ne može biti prisutan na zabavama na kojima se otvoreno konzumiraju narkotici zabranjeni kaznenim zakonom”, napisao je.

“Ja nisam konzumirala droge, niti bilo što drugo osim alkohola”, rekla je finska premijerka. 

“Niti sam bila u takvoj situaciji da bih vidjela druge kako koriste droge. Plesala sam, pjevala, tulumarila... grlila prijatelje, radila potpuno legalne stvari”, dodala je.

Finska premijerka: "Nemam nikakav problem napraviti test na droge"

One koji je optužuju za konzumaciju droge matirala je jednostavnom izjavom da je spremna ići na test.

>> Finska premijerka nakon party-skandala: Spremna sam napraviti test na drogu

“Nemam nikakav problem napraviti test na droge”, poručila je Marin. Nakon te izjave nitko više od nje nije tražio da ide na taj test.

Dodala je i da provodi svoje slobodno vrijeme kao i drugi građani.  “Nadam se da će ljudi to prihvatiti. Živimo u demokraciji”, istaknula je Marin u izjavi za jednu finsku televiziju.

Iltalehti je onda angažirao stručnjake za zvuk, koji su potvrdili da se na snimku doista čuje kako netko viče "banda od brašna". No, to i dalje zapravo ništa ne dokazuje, već se nastavlja insinuiratil.

 

Tvrde i da je Marin zbog partijanja zanemarila svoje premijerske dužnosti. Kritičari ovog tabloida pak tvrde da oni rade u ruskom interesu, s obzirom na to da Rusija ne odobrava ulazak Finske u NATO, što je jedan od važnijih političkih poteza premijerke Marin.

Sukob generacija

Čini se da većina ljudi, naročito onih mlađe generacije, nema nikakav problem s ponašanjem Sanne Marin. Na društvenim je mrežama dobila mnogo podrške, dok prigovori dolaze većinom s konzervativne strane društva (koje ionako ne glasa za socijaldemokrate).

Ovaj je slučaj razotkrio i različita poimanja politike i rada u politici. Mnogi su kroz desetljeća navikli na (većinom) muške lidere radoholičare, koji sjede u svom uredu od jutra do sutra i time se hvale. U regiji imamo takav primjer predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

No, mlađa generacija političara i političarki sve manje pristaje na to da žrtvuje svoj privatni život zbog političkih ambicija. Prije je bilo normalno da političari provode malo vremena sa svojom djecom, da muški političari imaju supruge domaćice čiji neplaćeni rad u domu omogućava njihovu karijeru itd. U međuvremenu se sve više odbacuje takav pristup kao zastario i patrijarhalan.

Mlađi političari ne žele žrtvovati privatni život u ime funkcije

Sanna Marin je definitivno dio nove generacije političkih lidera koji su i na neki način demistificirali rad u političkom polju. 

Političari na funkcijama su uvijek svoj rad predstavljali kao nešto jako izazovno, nešto što je samo za izabrane i izdržljive, za one koji su spremni žrtvovati svoju ulogu roditelja za ulogu predsjednika ili premijera. Marin pak svojim ponašanjem pokazuje da se premijerski posao može uspješno obavljati unutar koliko-toliko razumnog radnog vremena te da premijerska funkcija ne treba podrazumijevati zanemarivanje privatnog života.

Naravno da oni koji smatraju da premijer treba izgarati za naciju 24 sata dnevno ne gledaju blagonaklono na takvo ponašanje finske premijerke. 

Sannu Marin to očito ne zaustavlja u tome da ode i na glazbeni festival ili rock koncert.

Odlazak na muzički festival u haljini od desetak eura

Nedavno je zabilježen njezin odlazak na Flow Music Festival u Helsinkiju u društvu svoje prijateljice, fotografkinje Janite Autio. Marin je bila odjevena u kratku blještavu haljinu i čizme, a njihova fotografija je postala viralni hit.

>> Ovo je finska premijerka. Ide na Flow Music Festival

Ipak, najzanimljivije u toj priči je cijena haljine koju je nosila finska premijerka. Prema pisanju medija, takva haljina se može kupiti za 8-10 eura, dakle za 70-ak kuna. U Hrvatskoj je pak običaj da se političarke malograđanski kite brendiranom odjećom, da hodaju s Louis Vuitton torbicama. Sjetimo se samo bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Treba napustiti islužene modele ponašanja

Naravno da je Marin kao i svaka druga političarka podložna kritici. No čini se da njeni politički protivnici u Finskoj zasad nemaju ništa pametnije od toga nego da se skandaliziraju nad plesom i pjevanjem jedne 36-godišnjakinje na privatnoj zabavi. 

U svakom slučaju, poželjna je pojava nove generacije političkih lidera koji će napustiti stare, islužene modele ponašanja, koji ne odgovaraju stvarnosti života u današnjem svijetu. 

Što vi mislite o partijanju Sanne Marin? Recite nam u anketi!

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više