Finska zatvorila autocestu kako bi na njoj mogli vježbati borbeni avioni

Foto: EPA

FINSKA je zatvorila dionicu jedne od svojih glavnih autocesta na pet dana prvi put u nekoliko desetljeća kako bi omogućila borbenim zrakoplovima da vježbaju slijetanje i polijetanje. Nordijska zemlja, koja je podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, ima desetak sličnih rezervnih pisti diljem zemlje koje su namijenjene za korištenje tijekom rata.

No rezervna cestovna baza koja je smještena u Joutsi u središnjoj Finskoj nije korištena desetljećima zbog svoje važnosti kao autoceste koja povezuje glavni grad Helsinki s udaljenijim sjevernim dijelovima zemlje.

Svake godine provode vježbe na cestama

Zračnim snagama trebalo je samo nekoliko dana da raščiste rubove ceste za vježbe u kojima je sudjelovalo oko 200 osoba s finskim borbenim zrakoplovi F/A-18 Hornet, starijim zrakoplovima Hawk Mk 51 te drugim vojnim letjelicama, rekao je pukovnik Vesa Mantyla, čelnik Akademije finskih zračnih snaga.

Kako bi zrakoplovstvo zaštitilo svoju flotu, avioni se mogu rasporediti po cijeloj zemlji, pa se svake godine provode vježbe na cestama. "Prijetnja od Rusije i djelovanje ruskih krstarećih i balističkih raketa (u Ukrajini) dokazuje da je koncept raširenih operacija ispravan", rekao je Mantyla.

Pročitajte više