Forbes: Elon Musk postao je bogatiji nego ikad

Foto: Reuters/Jonathan Ernst

TRŽIŠNA kapitalizacija Tesle jučer je dosegla bilijun dolara nakon što je izašla vijest da Hertz naručuje 100 tisuća vozila za izgradnju svog voznog parka.

Tesla se tako pridružila Appleu, Amazonu i Microsoftu. Dionica se po objavi dogovora popela na 1008 dolara te dosegnula povijesni rekord.

>> Dionice Tesle na rekordnoj razini, vrijednost tvrtke premašila bilijun dolara

Forbes: Musk sada bogatiji nego suosnivač Googlea i Zuckerberg zajedno

Nije samo vrijednost Tesle rasla. Elon Musk postao je bogatiji nego ikad, javlja Forbes te dodaje da je 50-godišnji Južnoafrikanac sada vjerojatno najbogatija osoba na planetu.

Muskova vrijednost porasla je na 255.2 milijarde dolara, prema Forbesovim procjenama. 

Forbes dodaje da je Musk sada najbogatiji od svih otkad to prate. Teslin šef je sada bogatiji od suosnivača Googlea Larryja Pagea (šesti najbogatiji na svijetu) i šefa Facebooka Marka Zuckerberga (sedmi najbogatiji na svijetu) zajedno.

Veći dio svog bogatstva Musk može zahvaliti svom 21-postotnom udjelu u Tesli, koju je pomogao lansirati do razina na kojima je danas, kao investitor prije gotovo dva desetljeća.

Ozbiljan skok u vrijednosti Teslinih dionica

Dionice Tesle u petak su bile oko 910 dolara, a do ponedjeljka u podne skočile su na 978 dolara, što je 33 posto više nego su bile na početku godine. Također, dovoljno da Tesla kapitalizira 968 milijardi dolara.

Do zatvaranja burzi u 4 sata poslijepodne u ponedjeljak tržišna kapitalizacija Tesle prešla je bilijun dolara prvi put u povijesti.

Taj dan dionice Tesle skočile su za 12.6 posto.

Musk također ima udio u privatnoj tvrtki za istraživanje svemira SpaceX, koja bi sljedećeg mjeseca mogla pokušati prvo orbitalno lansiranje svoje nove zvjezdane rakete. Posao su investitori nedavno procijenili na 74 milijarde dolara, nakon kruga financiranja u veljači. Dionicama se, navodno, nedavno trgovalo na 100 milijardi dolara na sekundarnom tržištu.

Musk u rujnu pretekao Bezosa pa ga zafrkavao na Twitteru

Musk je u rujnu pretekao Jeffa Bezosa i postao najbogatija osoba na svijetu i od tada mu Bezos nije ni blizu. 

Musk je tada tražio od Forbesa da Bezosu, osnivaču Amazona i rivalu u pogledu svemirskih istraživanja, pošalje srebrnu medalju. Forbes to nije učinio pa mu je Musk na Twitteru poslao emotikon srebrne medalje.

Bezosovo bogatstvo palo je u ponedjeljak za milijardu dolara jer su Amazonove dionice oslabile uoči izvješća o zaradi u trećem kvartalu. Jaz između dvojice muškaraca proširio se na više od 62 milijarde dolara; Bezos je završio dan na oko 193 milijarde dolara bogatstva. 

Kada su dionice Amazona dosegle vrhunac početkom ove godine u srpnju, tehnološki mogul iz Seattlea vrijedio je, prema Forbesovim procjenama, 222 milijarde dolara.

Pandemija dodatno produbila jaz između bogatih i siromašnih u SAD-u

Pandemija je dodatno produbila jaz između bogatih i siromašnih u SAD-u, a najbogatiji sloj društva postaje bogatiji nego ikad prije, piše dalje Forbes.

Između siječnja 2020. i travnja 2021. američki milijarderi obogatili su se za oko 1.2 bilijuna dolara. Što se tiče dolara, Musk je bio najveći dobitnik od svih njih. 

Prije dvije godine Forbes je utvrdio da je njegova neto vrijednost iznosila 19.9 milijardi dolara - manje od jedne desetine onoga što vrijedi danas.

Posao s Hertzom najveći ikad po pitanju električnih automobila

Jučer sklopljeni posao s Hertzom predstavlja dosad najveću narudžbu električnih automobila, a Tesli će donijeti oko 4.2 milijarde dolara prihoda, navodi Bloomberg.

Vijest dolazi samo četiri mjeseca nakon što je stoljetna agencija za iznajmljivanje, koja je počela iznajmljivati automobile Ford Model T 1918. godine, otkupljena iz stečaja. 

Hertz kaže da će Teslin Model 3 biti dostupan za iznajmljivanje u velikim američkim i europskim gradovima do početka studenog, navodi se u priopćenju za javnost. 

Hertzove dionice također su skočile nakon vijesti u ponedjeljak, zatvorivši više od 9% na 27 dolara po dionici.

Pročitajte više