FOTO I VIDEO Požar u Rimu, na terenu deseci vatrogasaca

Foto: EPA

DANAS je u Italiji proglašeno izvanredno stanje zbog ozbiljne suše koja nije zaobišla ni glavni grad Rim. U Rimu je, naime, na području Parco del Pineta izbio požar. 

Navedeni park se nalazi na sjeverozapadu Rima, a požar se brzo proširio zbog jakog vjetra. Vatrogasci su evakuirali djecu iz dva obližnja sportska centra, javlja La Stampa. Uzrok požara još uvijek nije poznat. Roma Today javlja kako je na terenu najmanje 50 vatrogasaca i volontera civilne zaštite. 

Izvanredno stanje na sjeveru

Italija je proglasila izvanredno stanje za područja oko rijeke Po, koja osigurava uvjete za otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji i bilježi najniži vodostaj u posljednjih 70 godina. Vladina će uredba omogućiti vlastima da smanje birokraciju i odmah poduzmu mjere ako smatraju da je to potrebno, kao što je nametanje racionalizacije vode za domove i tvrtke.

Po je najduža rijeka u Italiji koja teče više od 650 km kroz bogati sjever Italije. Međutim, mnogi dijelovi vodenog puta su presušili i poljoprivrednici kažu da je tok toliko slab da slana morska voda prodire u unutrašnjost, uništavajući usjeve.

Vlada je zbog suše uvela izvanredno stanje u pet sjevernih regija - Emiliji-Romagni, Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji, Pijemontu i Venetu - namijenivši prvotno 36.5 milijuna eura za pomoć u rješavanju nestašice vode. “Izvanredno stanje ima za cilj upravljanje trenutnom situacijom izvanrednim sredstvima i ovlastima, uz pomoć ugroženom stanovništvu”, priopćila je vlada.

Talijanski mediji izvijestili su da premijer Mario Draghi također razmatra imenovanje povjerenika za koordinaciju odgovora na sušu, na sličan način na koji je vlada imenovala povjerenika za nadzor krize izazvane koronavirusom.

Pročitajte više