FOTO Institut za rat: Rusi pripremaju sabotažu

Foto: ISW

INSTITUT za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove.

Ukrajinski centar otpora izvijestio je da Kremlj priprema teren za pripajanje područja Herson i Zaporižja Ruskoj Federaciji. Rusi također zahtijevaju od ukrajinskih građana na jugu Ukrajine da otvore bankovne račune u ruskoj državnoj banci Promsvyazbank.

Šef ukrajinske uprave Hersonske oblasti Henadij Lahuta izvijestio je da su ruske snage zatvorile civilni promet u sjevernoj Hersonskoj oblasti i da nikome ne dopuštaju ulazak ili izlazak s okupiranog teritorija, što bi mogao biti dodatni pokušaj kontrole civilnog stanovništva u pripremi za aneksiju.

Rusi pripremaju sabotažu?

Ukrajinski izvori upozorili su da ruske snage možda planiraju provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižja s ciljem da optuže ukrajinske vlasti za pogrešno rukovanje nuklearnim postrojenjima.

Ukrajinsko nuklearno poduzeće Energoatom izjavilo je da ruske okupacijske vlasti planiraju baciti "nesigurne predmete" u rashladni sustav u NEZ kako bi kompromitirali rashladne mehanizme elektrane. 

Gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov dodao je da ruske trupe otimaju i muče zaposlenike NEZ-a kako bi iznudile priznanja da su radnici ubacili predmete u rashladne sustave s namjerom da sabotiraju elektranu i okrive ukrajinske vlasti za neodgovorno upravljanje elektranom.

Pročitajte više