FOTO Netko je crvenom bojom išarao ruski konzulat u New Yorku

Foto: EPA

NEPOZNATI počinitelj ili više njih pošarali su pročelje ruskog konzulata koji se nalazi na Manhattanu u New Yorku. 

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je predsjedavao ceremonijom pripojenja četiriju ukrajinskih regija koje su djelomice okupirale ruske vojne snage, što je rezultiralo eskalacijom sedmomjesečnog rata te ga je uvelo u novu nepredvidivu fazu. "To je volja milijuna ljudi", rekao je u govoru održanom pred stotinama visokih dužnosnika u dvorani svetog Jurja u Kremlju.

Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama rekli da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji.

Putin pozvao Ukrajinu da prekine vojnu akciju

Ukrajinska i vlade zapadnih zemalja referendume su nazvale protuzakonitima i lažnima te smatraju da su provedeni uz prijetnje oružjem. U govoru koji je više puta prekidan pljeskom, Putin je izjavio da Rusija ima četiri nove regije.

Pozvao je Ukrajinu da prekine vojnu akciju i da se vrati za pregovarački stol. Kijev je obećao da će vratiti sve regije koje je Rusija otela Ukrajini te Rusima poručio da je njihova odluka o pripojenju tih teritorija uništila svaku mogućnost za pregovore.

Pročitajte više