PAD MIG-A

FOTO Objavljene slike MiG-a, prepolovljen je. MORH opisao akciju od poziva upomoć

Foto: Facebook/DVD Voćin

KRIMINALISTIČKA vojna policija i glavni zrakoplovni vojni istražitelj provest će istragu pada vojnog zrakoplova MiG-21 dvosjeda, koji se srušio danas kod Slatine, rečeno je na MORH-ovoj konferenciji za novinare te istaknuto da su piloti prijavili određene probleme u radu motora.

Oba pilota pronađena su živa. Uspješno su se katapultirali i prizemljili. Riječ je o pukovniku Zvonimiru Milatoviću i bojniku Ivanu Lukanu.

>> Ovo su piloti koji su preživjeli pad MiG-a

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti te su prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.

Do pada zrakoplova došlo je nešto prije 14 sati. Jedan je pilot sam izašao iz šume nakon pada aviona i došao do sela, a drugog je locirao vojni helikopter te su ga HGSS-ovci uz pomoć mještana izvukli iz šume.

 

Banožić: Istraga je u tijeku, vjerujem da ćemo utvrditi točne razloge

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je večeras u vojarni "Pukovnik Marko Živković" kako upravo današnji incident pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspješno obavlja svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme, a odbacio je mogućnost davanja ostavke nazvavši takve zahtjeve oporbe sitnom politikom.

"Istraga je u tijeku i sutra tijekom dana bit će nastavljena i vjerujem da ćemo utvrditi točne razloge što se dogodilo u tehničkom smislu", rekao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj istaknuo je kako i današnji incident pokazuje koliko je odluka o nabavi novih francuskih borbenih aviona bila opravdana i pravovremena.

 

Šef HRZ-a opisao je detalje o padu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), brigadni general Michael Križanec iznio je detalje samog događaja navevši da se danas trebala održati obuka s pet aviona u istom trenutku u zračnom prostoru, a prvi poziv u nuždi objavljen je u 13:44 te je potom u 13:48 posada objavila da će se katapultirati zbog određenih problema u radu motora.

Unutar pola sata, naveo je, poletio je prvi helikopter s Lučkog s timom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, potom i drugi, te su u 15:28 posade uočile oba padobrana, što je potvrdilo da su oba pilota sigurno napustila avion prije njegovog udara u zemlju. U 16:25 piloti su bili u helikopterima, a potom predani sanitetu i odvezeni u bolnicu u Zagrebu.

Križanec: Neće se prizemljiti svi MiG-ovi

I Križanec je istaknuo iskustvo oba pilota, a zahvalio je i građanima šireg područja Voćina koji su spremno uskočili u pomoć pilotima, kao i kolegama iz američkog, mađarskog i francuskog ratnog zrakoplovstva koji su ponudili pomoć i izrazili podršku. Istaknuo je i da zbog današnje nesreće neće biti prizemljeni svi MiG-ovi.

"Neće se prizemljiti svi MiG-ovi. Ovdje se radi o MiG-u dvosjedu koji je vrlo različit od MiG-a jednosjeda, koji su nam sada u dežurnom borbenom dvojcu. Međutim, istraga prioritetno treba dati odgovor na pitanje je li sigurna daljnja eksploatacija dvosjeda za obuku", rekao je navevši, među ostalim, da je riječ o remontiranim i pregledanim avionima, ali stare generacije.

U potrazi je sudjelovalo više od 30 vatrogasaca

Na mjesto gdje se nešto prije 14 sati srušio avion tijekom planske obučne aktivnosti prvi su uz pripadnike Policijske uprave virovitičko-podravske pristigli vatrogasci DVD-a Voćin i ugasili požar na zrakoplovu, a u potrazi za pilotima sudjelovalo i 28 pripadnika HGSS-a.

Prema riječima zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus, na teren je izašao 31 vatrogasac s pet vatrogasnih vozila.

"Bili su to članovi K-9 timova i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Voćina, Slatine i Čačinaca te Javne vatrogasne postrojbe iz Slatine. Češljali smo teren na iznimno nepristupačnom terenu do kojeg se isključivo moglo stići kamionom i pješice. Jednog pilota pronašli službenici interventne policije i jedan mještanin, a vatrogasci su ga prevezli i dovezli do posade helikoptera", izjavila je zapovjednica Fras Venus.

Na mjesto događaja stigli su i HGSS-ovci

U potrazi za pilotima sudjelovalo i 28 pripadnika HGSS-a s bespilotnom letjelicom i devet interventnih vozila, jednim zapovjednim vozilom i jednim potražnim timom sa psom.

"Oba pilota su locirana u prvom satu potrage i samo mjesto pada zrakoplova. Ozlijeđeni pilot je evakuiran helikopterom i medicinski zbrinut. U dolasku je bilo još 95 pripadnika HGSS-a, 11 bespilotnih letjelica koje imaju sposobnost traganja po mraku i četiri potražna psa, a u pripravnosti su bile sve ostale stanice", izjavio je voditelj potrage Zvonimir Miler.

Na terenu su bili članovi HGSS stanica Orahovica, Požega, Bjelovar i Orahovica, a u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek. Potraga je okončana u 16:25, nakon što su oba pilota evakuirana, a postupanje s ostacima zrakoplova preuzeo je MORH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više