VIDEO I FOTO Ovo je novi američki "nevidljivi" bombarder. Košta 750 milijuna dolara

Foto: Profimedia

NORTH Northrop Grumman Corp (NOC.N) jučer je izbacio svoj novi mlažnjak B-21 Raider, prvi iz nove flote nevidljivih bombardera dugog dometa koji su proizvedeni za Zračne snage Sjedinjenih Država.

B-21 moći će ispaljivati i konvencionalno i nuklearno oružje diljem svijeta zahvaljujući svom dugom dometu i punjenju gorivom u zraku, piše Reuters.

Godine 2010. se predviđalo da će svaki zrakoplov koštati otprilike 550 milijuna dolara, ali zbog inflacije danas cijena iznosi oko 750 milijuna dolara.

Avion šeste generacije

Američke zračne snage planirale su kupiti najmanje 100 aviona i započeti zamjenu bombardera B-1 i B-2. Northrop naziva avion šestom generacijom zrakoplova s obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim zrakoplovima i jednostavnog integriranja budućeg oružja.

B-21 također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja i svesti operativne troškove i zastoje na minimum, rekao je Doug Young, generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems.

Šest aviona, koji bi prvi put trebali poletjeti sredinom 2023. godine, u različitim su fazama sklapanja. 

Pročitajte više