FOTO Ovo je ruska baza prije i poslije eksplozije, uništena gomila ruskih aviona

Foto: EPA

PREMA satelitskim snimkama, u eksploziji koja se dogodila u utorak u ruskoj zračnoj bazi, uništeno je najmanje osam vojnih aviona. Riječ je o zračnoj bazi na Krimu.

Uzrok eksplozije je još uvijek nepoznat. Prema službenoj verziji ruskog ministarstva, do eksplozije je došlo zbog detonacije municije, ali nisu otkrili kako je do detonacije došlo, piše CNN. Ukrajina nije preuzela odgovornost za eventualni napad na bazu Saky na Krimu, a gdje je, podsjetimo, poginula najmanje jedna osoba.

Prema satelitskim snimkama koje je objavio američki Planet Lab, vidi se ogromna šteta od eksplozije. Sama pista, kako se čini, nije oštećena. No, kako dodaje BBC, najmanje osam aviona je oštećeno ili uništeno.

Slike prije i poslije iz Planet Labsa prva su neovisna potvrda da je baza možda oštećena. Do sada je bilo malo pojedinosti o razmjerima utjecaja eksplozija. Ali još uvijek nije jasno kako je baza oštećena ili od čega.

Rusija inzistira na tome da je eksplozije izazvalo streljivo koje je eksplodiralo u skladištu zbog kršenja pravila zaštite od požara. Ukrajina nije preuzela odgovornost - a njezin ministar obrane sugerirao je da bi za to mogli biti krivi neoprezni ruski vojnici.

"Mislim da su ruski vojni momci u ovoj zračnoj bazi prekršili svoje vrlo jednostavno poznato pravilo: ne pušite na opasnim mjestima", rekao je Oleksij Reznikov. "To je to." Ukrajinske zračne snage priopćile su da je desetak ruskih ratnih zrakoplova uništeno, iako je Rusija demantirala da je bilo koji zrakoplov oštećen. Ove nove slike sugeriraju da to nije istina.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više