FOTO Policija i Uskok u marini iz koje je nestala ruska jahta, uhićene su 4 osobe

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Ivo Čagalj/Pixsell

U SPLITU je danas zbog isplovljavanja ruske jahte Irina Vu iz luke u Betini ispitano nekoliko osoba. Kriminalističkim istraživanjem koordinira Ravnateljstvo policije, javlja MUP. Također, u tijeku je provođenje dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na više lokacija.

Kako smo ranije neslužbeno doznali, ispitani su članovi posade. A mediji su ranije pisali da se radi o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH.

Djelatnici policije i Uskoka danas tijekom dana su stigli u brodogradilište Betina, u sklopu kojeg je i marina u kojoj je bila usidrena Irina Vu. Kako doznaje N1, službeno su uhićene četiri osobe.

 

Izdana međunarodna potjernica

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina VU, u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a prema podacima s internetske stranice, iz betinske marine isplovila je 6. listopada u 10:14, a 9. listopada oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim. Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku proći policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Kako su pisali mediji, na njezino mjestu u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta. Uglavnom, za njom je izdana međunarodna potjernica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

Tri osobe smijenjene

Resorni ministar Oleg Butković nakon ovog otkrića smijenio je tri osobe.

“Da je sve učinjeno kako treba, do ovoga ne bi došlo, stoga ja kao ministar preuzimam svu odgovornost. Zbog toga sam donio odluku o razrješenju načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je direktno bio odgovoran javiti lučkim kapetanijama, kao i lučkog kapetana u Šibeniku te voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi sigurno to nisu namjerno učinili, ovo je pogreška koja im se dogodila i u tom smislu vjerujem da se to više neće dogoditi jer su sada poduzete mjere što se tiče nadzora tih jahti”, rekao je ministar.

Pročitajte više