FOTO Pronađena lubanja divovskog predatora, harao je Zemljom davno prije dinosaura

Foto/Ilustracija: Sveučilište Harvard (Odjel evolucijske biologije)

Dinosauri imaju reputaciju najstrašnijih drevnih grabežljivaca, no novo istraživanje ukazuje na to da su 40 milijuna godina prije njih našim planetom harali jednako strašni predatori. Naime, znanstvenici su u Brazilu pronašli fosil, gotovo potpuno očuvanu lubanju i kosti, opasne zvijeri stare 265 milijuna godina. Lubanja Pampaphoneuss biccaija, velika nekih 36 cm, otkrivena je u blizini Sao Gabriela. 

"Ova je životinja izgledala opasno, sigurno je bila strah i trepet svemu što joj se našlo na putu", rekla je paleontologinja Stephanie Pierce sa Sveučilišta Harvard. Pampaphoneus spada u ranu skupinu dinocefala, golemih primitivnih gmazova koji su živjeli u razdoblju perma, a izumrli otprilike trideset milijuna godina prije pojave dinosaura.  

Izgleda da je žvakao i kosti 

Nisu svi dinocefali bili mesožderi, ali Pampaphoneus sigurno jest. "Životinja je imala velike, oštre očnjake prilagođene za hvatanje plijena", kazao je Felipe Pinheiro, paleontolog s Federalnog sveučilišta Pampa (UNIPAMPA) u Brazilu, a prenosi Science Alert

"Raspored zubi i kranijalna arhitektura ukazuju na to da je mogao žvakati i kosti, slično kao moderne hijene", dodao je. Pampaphoneus je živio na kraju geološkog razdoblja perma, neposredno prije najvećeg do sada masovnog izumiranja, kada je nestalo 86 posto svih životinjskih vrsta na Zemlji. 

Fosili drugih dinocefala prethodno su pronađeni u Rusiji i Južnoj Africi, ali Pampaphoneus biccai jedina je poznata takva vrsta u Brazilu. Paleontolozi navode da ovaj dobro očuvani fosil otkriva nove karakteristike koje su prije bile nepoznate (2008. je pronađena manja lubanja). 

"Pronalazak nove lubanje Pampaphoneusa nakon toliko vremena iznimno je važan za bolji uvid u život ove životinje, prije ju je bilo teško razlikovati od njezinih ruskih srodnika", rekao je paleontolog Mateus A. Costa Santos iz UNIPAMPA.

Golemi predator od tri metra

Pampaphoneus je znao doseći visinu od tri metra i težiti nevjerojatnih 400 kilograma. No on se ne ističe samo zbog svoje veličine. Ovaj drevni predator je imao gusto građenu lubanju, kao i mnogi drugi dinocefali, po čemu je ova vrsta i dobila svoje ime – koje na grčkom znači "strašna glava".  

Nakon analize lubanje stručnjaci su ustanovili da bi za sada neidentificirana čeljusna kost mogla potjecati od još veće verzije Pampaphoneusa biccaija. Odnosno, "strašna glava" koju su upravo proučavali možda čak ni ne pripada odrasloj jedinki. 

Istraživanje naziva Cranial osteology of the Brazilian dinocephalian Pampaphoneus biccai (Anteosauridae: Syodontinae) objavljeno je u časopisu Zoological Journal of the Linnean Society. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više